Onvrede in Utrecht over standbeeld linkse terrorist Che Guevara

In Utrecht staat sinds het begin van dit jaar een standbeeld van Che Guevara op een prominente plaats in de stad. Er kwamen vervolgens vragen van de PVV-fractie uit de Utrechtse gemeenteraad en een flinke lading rode verf werd over het standbeeld heengegooid. Ook het voornaamste comité van Cubaanse vluchtelingen in Nederland vindt dat het standbeeld weg moet. Er is dus onvrede over het plaatsen van standbeeld van een linkse terrorist die met geweld en onderdrukking overal de communistische zaak verspreidde.

De Gemeente Utrecht is geenszins van plan om het standbeeld weg te halen. Wel staat er inmiddels een info-bordje bij, daarop is te lezen wat de kunstenaar met het beeld wil zeggen. Dat is voor Decide, het Comité ter ondersteuning aan Cuba in Nederland, zeker niet voldoende. Volgens het comité was Che Guevara een van de leidende figuren van de communistische revolutie in Cuba en liet in jaren ‘60 van de vorige eeuw concentratiekampen oprichten waarin politieke en religieuze tegenstanders massaal zijn omgebracht.

“Che is het beeld van een ideologie en een cultuur, die in Cuba in zestig jaar bijna 10.000 doden en bijna vier miljoen ontheemden hebben veroorzaakt.” Zo valt elders in de pers te lezen uit monde van Victor M. Dueñas van hetzelfde comité.

2 comments

  1. Volkomen terecht dat Che Quevara een omstreden figuur is en zeker niet met terugwerkende kracht verwend kan worden met een standbeeld in Utrecht gezien de vele bekende misdaden die door hem en onder zijn verantwoordelijkheid zijn gepleegd. Er zijn heel wat bekende Utrechters die wèl het nodige hebben betekent voor ons Utrecht die een standbeeld verdienen. Als die kunstenaar dat beeld zo graag wil plaatsen, laat hij dat omstreden beeld dan in zijn eigen achtertuin plaatsen, zodat niemand zich hoeft te ergeren aan deze hulde voor een massamoordenaar !

  2. Nu is het wachten op de standbeelden van Lenin, Stalin en Marx! Het begint hier al aardig op een communistische dictatuur te lijken! De EUSSR!

Comments are closed.