Zuid-Afrika: 21 hoogverraders riskeren tot 35 jaar cel

Onder die 21 bevinden zich een huisvader van 73, Lets Pretorius, en zijn twee zonen Johan (47) en Wilhelm (41). Als leden van ‘Die Boeremag’ zijn zij met die 18 anderen in 2002 opgepakt en in 2013 veroordeeld op aanklacht van hoogverraad. De drie Pretoriussen, die in Pretoria door het hooggerechtshof tot 30 jaar veroordeeld zijn, hebben zich er vorig jaar bij de VN over beklaagd dat, onder meer, hun recht op een rechtvaardig verhoor is geschonden en dat bijgevolg ook hun gevangenisstraf onrechtvaardig is. Hun verhoor noemden zij een opvallende overtreding van Zuid-Afrika’s Internationale verplichtingen.

Het comité van de VN kan volgens de drie niet anders dan tot de bevinding komen dat zij onrechtmatig aangehouden zijn. Hun klacht is door de VN ontvankelijk verklaard, maar intussen beweegt er niks in hun dossier. Dat er na jaren speuren, ergens in een verlaten keet, een compleet wapenarsenaal zou ontdekt zijn, wordt in Afrikaner kringen op grote scepsis onthaald. Als het in hun kraam past, ‘plant’ de staat wel ergens een bommenarsenaal, klinkt het bij de Afrikaner in de straat, die zich bedreigd voelt door zijn ‘velkleur’.

Het drietal Pretorius doet al vijf jaar alle mogelijke moeite om een appèlverzoek tegen hun vonnis in te dienen en vindt dat hun recht op beroep onherroepelijk is aangetast. Wilhelms vrouw Riëtta, die hun eerste kind verwacht, klaagt erover dat Zuid-Afrika geen moeite doet om zich tegenover de VN te verantwoorden, hoewel dat uiterlijk al had moeten gebeuren in maart van dit jaar. Wilhelm en ik zijn gelukkig getrouwd, verklaarde zij aan een krant: ‘Wij willen een gelukkig gezin zijn dat sàmen is en wij zullen blijven vechten om bij elkaar te zijn, want wij houden van mekaar’.

One comment

Comments are closed.