In het Europese Parlement werd gisteren de langverwachte nieuwe eurorechtse fractie voorgesteld rond de partijen van Marine Le Pen en Salvini.  Ze zal de naam ‘ID’ dragen, wat staat voor ‘Identiteit en Democratie’.  De nieuwe formatie telt op dit ogenblik 73 parlementsleden, en is zo merkelijk groter dan de vorige, ENF, die ‘maar’ 36 leden had.  Een cruciale rol in de fractie gaat naar de Vlaming Philip Claeys (Vlaams Belang), die de fractiesecretaris wordt.

Bij de Europese verkiezingen van 26 mei 2019 boekten de rechtse nationalistische partijen in Europa bijna overal winst, zij het niet zo sterk als in Vlaanderen.  De twee sterkhouders van het oude ENF komen versterkt binnen: het RN van Le Pen stuurt 22 zetels, de Lega van Salvini liefst 28 zetels.  Daar komen 11 zetels bij van AfD uit Duitsland, 3 uit Vlaanderen (VB), 2 uit Finland, 3 uit Oostenrijk, 1 uit Denemarken, en 1 uit Estland.

Of het daarbij blijft valt nog te bezien.  Nigel Farage probeert zijn EFDD-fractie te laten overleven, maar het valt nog te bezien of dat lukt.  Wel zeker is dat de conservatieve ECR-fractie op eigen kracht doorgaat.  Eén grote eurosceptische alliantie komt er dus niet.

Met 73 parlementsleden zal de ID-fractie minstens 300 parlementaire assistenten tewerk gaan stellen, plus wellicht minstens 80 eigen medewerkers.  Opmerkelijk is dat het hoofd daarvan de Vlaming Philip Claeys wordt, die bevestigd werd als fractiesecretaris en zo mee een forse ‘politieke multinational’ gaat leiden.  Het voormalige Europese Parlementslid voor Vlaams Belang uit Overijse neemt daarmee opnieuw een cruciale rol in in de interne besluitvorming van het Europese Parlement.

Philip Claeys (rechts) met Marine Le Pen (midden) bij een vraaggesprek met een vrouw van de leugenpers in Straatsburg.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “ID is nieuwe eurorechtse fractie, Vlaming Philip Claeys is fractiesecretaris”

 1. Platina Dageraad

  Veel succes toegewenst

 2. Liliane Cottenie

  Bravo voor Philip .!! Dat is een persoon door iedereen gewaardeerd en ik feliciteer hem van harte!!!

 3. Fantastisch voor Philippe én voor het VB. Hij is de enige ervaringsdeskundige van de partij in het Europees Parlement. Hij werd vorige Europese verkiezingen koudweg opzij gezet omdat krokodil Annemans een vet mandaat wou. Zijn wij echt een partij niet als de andere ? Gelukkig brengt voorzitter Tom, die nu echt op kruissnelheid is, een frisse wind door de muffige structuren. Maak plaats voor de jeugd : hun stemmen hebben we, maar geef ze nu de kans zich mooi te ontplooien tegen volgende verkiezingen.

  1. Joris De Vriendt

   Sorry wat voor een dwaze redenering is dat nu weer. Met Annemans hebben we vorige keer nog op het nippertje die zetel binnengehaald. Claes en Annemans hebben daarna fantastisch samengewerkt en samen de vorige ENF fractie op poten gezet. Philip toen al als secretaris en Gerolf als voorzitster. Nu wilde Claes liever geen mandaat maar wel de belangrijke rol achter de schermen als secretaris. We mogen blij zijn dat dank zij Annemans de partij heeft overleefd. Hij heeft de baan geëffend voor Tom en co.

Trending

%d bloggers liken dit: