Net als de socialisten (nog amper 6,2%) hebben Les Républicains, erfgenamen van de RPR en vervolgens de UMP, zondag hun ergste electorale nederlaag ooit geleden, hun Waterloo, zeg maar. Waar verschillende peilingen hen nog een goede 13% voorspelden, was het uiteindelijke resultaat amper 8,4%. De partij die ooit de Franse grandeur belichaamde en waar figuren als Jacques Chirac, Alain Juppé, Nicolas Sarkozy, Jean-François Copé, Jean-Pierre Raffarin en François Fillon nog het goed weer maakten, is op sterven na dood.

Wat gebeurde er?

Zoals zoveel middenpartijen in Europa heeft RPR-UMP-LR decennialang een strategie ontwikkeld die we maar al te goed kennen van onze Vlaamse partijen: ‘Wij zeggen wat de mensen willen horen en doen het tegenovergestelde van wat wij hebben gezegd’. “Ze vergeten dat toch”, zullen ze gedacht hebben. Het meest karikaturale en bekende voorbeeld was Sarkozy’s uitspraak, die tijdens zijn presidentiële campagne van 2007 verklaarde dat Frankrijk een echte soevereine natie moest blijven, terwijl hij zich daags na de verkiezingen al als een fervente EU-fanaat ontpopte. Het meest recente voorbeeld betreft een verklaring op televisie van Bellamy, de LR-lijsttrekker van de Europese verkiezingen, waarin hij dapper verklaarde dat het Marrakesh-pact niet aanvaardbaar was, zelf onbespreekbaar. Maar het werd plots oorverdovend stil toen de leden van het Europees Parlement van Les Républicains een paar dagen later unaniem voor dat pact stemden.

De Fransen werden jarenlang voor de gek gehouden, maar werden in 2019 plotseling wakker. Ze aanvaardden niet meer dat je alles kunt zeggen en het tegenovergestelde doet. Dan waren er nog verschillende schandalen die de partij teisterden, herinner u de zaak rond François Fillon, die zijn vrouw en kinderen een royaal loon liet uitbetalen door de Franse belastingbetaler, zonder dat ze daarvoor een klop uitrichtten. Over alle mogelijke duistere zaakjes waarin Sarkozy betrokken is, willen we het niet eens hebben.

Intussen is de leegloop al een tijdje bezig. De grootste opportunisten klopten aan bij Macron, anderen vonden hun gading bij het Rassemblement National van Marine Le Pen, waaronder de populaire Thierry Mariani, gewezen minister uit het zuiderse Orange.

Zo stemde Frankrijk: Blauwe vlekken: Rassemblement National, oranje vlekken: lijst Macron
Vorige zondag brachten 23.731.262 Fransen hun stem uit voor het Europees Parlement. Daarvan kregen Les Républicains er nog 1.920.630 (8 zetels) en de socialisten 1.401.978 (6 zetels)
Ter vergelijking: de lijst van Jordan Bardella (RN): 5.281.576 (23 zetels)

Het kan verkeren.

Alle Franse verkiezingsresultaten zijn HIER te bekijken.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d