#EP2019 Christen- en sociaaldemocraten verliezen, winst voor populisten, groenen en liberalen

De vijfjaarlijkse Europese Parlementsverkiezingen zijn weer voorbij, in elk van de 28 EU-lidstaten werd gestemd en er waren 751 zetels te verdelen. Zondagavond werden de stemmen in elk afzonderlijk land van de EU geteld en kon enigszins worden opgemaakt welke fracties in het Europese Parlement zetels winnen en verliezen. De grootste fractie blijft volgens een schatting de Europese Volkspartij, want nog niet van alle partijen is zeker bij welke Europese fractie ze zich aansluiten. De populisten onder leiding van de Italiaanse Lega zijn een van de grote winnaars van deze verkiezing. De opkomst lag over de hele EU op 51 procent.

Zoals ook de opkomst van de kiezers per land enorm kon verschillen, geldt dat ook voor de verschillende politieke stromingen per land. Bij de vier grote landen van de EU is dit duidelijk zichtbaar. Italië stuurt maar liefst 28 rechtse populisten van Lega en 14 linkse populisten van de Vijf Sterren Beweging naar het Europees Parlement, tegenover Duitsland met 29 christen-democraten en 20 groenen. Frankrijk daarentegen verkiest 22 rechtse populisten en 21 liberalen. Voor het Verenigd Koninkrijk, dat met een voet al buiten de Unie staat, krijgt de Brexit-Partij van Nigel Farage maar liefst 29 zetels.

Ondanks dat niet helemaal zeker is van alle partijen bij welke fractie ze zich aansluiten, is al wel duidelijk dat er nu minimaal drie fracties nodig zijn voor een meerderheid en verdere machtsverdeling. De twee grootste fracties, de EVP en S&D hebben voor het eerst sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen in 1979 samen geen meerderheid meer; zij dalen van in totaal 403 naar 326 zetels. Voor een meerderheid zijn 376 zetels nodig. Vermoedelijk gaan de partijen een coalitie vormen met of de liberale ALDE-fractie of met de Groenen.

Een van opvallende resultaten was de klinkende verkiezingsoverwinning van de Hongaarse Fidesz-partij van Viktor Orbán en daarmee ook de vraag bij welke fractie de partij zich aansluit, momenteel staat ze ingedeeld bij de Europese Volkspartij. Fidesz won de verkiezingen in Hongarije met 52,33 procent en krijgt daarmee 13 zetels. De nieuwe rechts-populistische fractie ‘Europese Alliantie van Volkeren en Naties’ onder leiding van Matteo Salvini maakt een mooie sprong vooruit en zou 71 zetels gaan bezetten en wordt dan in aantallen de vierde formatie in het EP.