In het Verenigd Koninkrijk geen gebrek aan eurosceptische geluiden en dat is niet zomaar, want men staat op het punt om uit de Europese Unie te stappen. De Brexit-partij van Nigel Farage staat bovenaan in de peilingen, gevolgd door de sociaaldemocraten van Labour Party. Op het moment is er nog geen akkoord tussen het VK en de Europese Unie over de voorwaarden voor uittreden en de streefdatum hiervoor staat op 31 oktober 2019. Vandaar dat men met de aankomende verkiezingen gewoon meedoet en men stemt in het land op 23 mei. Het VK heeft recht op maar liefst 73 van de 754 zetels in het Europees Parlement.

Hoewel het zomaar kan zijn dat de nieuwe Europarlementariërs van het land slechts enkele maanden zetelen, is de verkiezingscampagne gewoon in volle gang. De Brexit-Partij – in de EU verbonden met de Italiaanse vijf sterrenbeweging – staat bovenaan op enkele zetels gevolgd door Labour, dat zich in de EU verbindt aan de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Beiden worden op enige afstand gevolgd door de conservatieven van de Conservative Party en de liberalen van de Liberal Democrats.

Een interessante ontwikkeling is dat de Brexit-onderhandelingen en de discussie hierover de diverse onafhankelijkheidsbewegingen op het eiland een duwtje in de rug geven. Zo doen de English Democrats in 4 districten van Engeland mee, maar lijken ze kansloos voor zetels. Dat is anders voor Plaid Cymru, de nationalisten uit Wales die één zetel lijken te gaan halen, dat geldt ook voor de Ierse Nationalisten van Sinn Féin.

De Schotse nationalisten van Scottish National Party peilen op dit moment maar liefst 3 zetels. Een andere, zeer opvallende, onafhankelijke kandidaat is de Engelse dissident Tommy Robinson, die tot afgrijzen van velen uit de gevestigde orde meedoet in het noordwesten van Engeland. Hij zou zomaar 1 van de 8 afgevaardigden uit deze regio kunnen worden en voert campagne ‘tegen de islamisering van Brittannië’ en wil ‘de arbeidersklasse vertegenwoordigen’.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: