In de peilingen voor de EU-verkiezingen gaan in Roemenië de sociaaldemocraten van de Partidul Social Democrat (PSD) nipt aan de leiding voor een reeks aan liberale partijen. Dat houdt in dat vanuit dit land ongeveer de helft van de zetels naar de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) zullen gaan. Dit is de Europese partij van de VVD en D’66 uit Nederland en Open Vld uit Vlaanderen. De Roemeense partijen mogen 32 van de 754 zetels in het Europees Parlement verdelen. Er wordt verwacht dat 39 procent van de geregistreerde kiezers daadwerkelijk hun stem gaat uitbrengen. De stembus is in het land op 26 mei geopend.

De partij die kort achter de PSD volgt is de Partidul Național Liberal (PNL), een conservatief liberale partij met enkele nationalistische sentimenten, het is wel de enige partij met dergelijke opvattingen en dat maakt het tot de meest ‘rechtse’ partij die straks afgevaardigden gaat leveren voor het Europees Parlement. Ze zullen zich bij de Europese Volkspartij van het CDA en CD&V voegen.

De andere partijen die hier met stemmenaantallen op volgen én op zetels kunnen rekenen zijn liberaal van signatuur en kunnen we allemaal rond het midden van de politieke spectrum indelen, de linkse liberalen van de Alianța 2020, de centrum-liberale Alianța Liberalilor și Democraților en het ‘sociaal’ liberale PRO România. Naast de vijf genoemde partijen grijpen alle andere politieke formaties waarschijnlijk naast zetels.

Het valt op dat er vanuit het land geen nationalistische of eurosceptische politieke partijen zetels gaan behalen of zelfs maar meedoen aan deze verkiezingen. Een rondgang langs de verschillende partijen geeft het beeld dat men vooral bezig is met de geschiedenis en ‘groot-Roemenië’ en niet of nauwelijks met het ontwikkelen van nieuwe perspectieven op de situatie waarin Europa zich op het moment bevindt.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: