Poolse verkiezingsstrijd tussen twee partijen #EP2019

In Polen strijden twee (coalitie-)partijen om wie het meeste parlementariërs mag gaan leveren voor het Europees Parlement. Het gaat tussen de regeringspartij PIS, Prawo i Sprawiedliwość (Recht en Rechtvaardigheid) die in beide kamers van het Poolse parlement de absolute meerderheid bezit en als conservatief is te omschrijven en de KE, Koalicja Europejska (Europese Coalitie) een verzameling van een aantal oppositiepartijen, waaronder liberalen, christen- en sociaal-democraten en groenen. De EU-verkiezingen vinden aldaar op 26 mei plaats. Met meer dan 38 miljoen inwoners is Polen een behoorlijke kracht in de Europese Unie en neemt 51 van de 754 zetels in het Europees Parlement in.

Op dit moment peilt de PIS rond de 39 procent van de stemmen, waarmee de partij bovenaan de lijst staat en waarmee men kan rekenen op 22 zetels in het parlement. Het KE volgt kort hierop met rond de 37 procent van de stemmen en daarmee 20 zetels. Opvallend is dat ook in Polen zeer weinig mensen gaan stemmen, de verwachting is dat slechts 24 procent van de kiesgerechtigden daadwerkelijk hun stem uitbrengen.

Het PIS zit in het parlement bij de groep Europese Conservatieven en Hervormers, waar vanuit Vlaanderen de N-VA zit aangesloten en vanuit Nederland het CU en de SGP. (en wellicht straks Forum voor Democratie) De veruit grootste partij uit de KE coalitie zal zich aansluiten bij de Europese Volkspartij, waar ook het CDA uit Nederland en het CD&V uit Vlaanderen thuishoren.

Twee andere partijen die op dit moment ook zetels lijken te gaan behalen zijn, Wiosna en de Paweł Kukiz beweging. Wiosna is een centrum-linkse partij van homoactivist Robert Biedroń. Paweł Kukiz is een oud-punkrocker die met zijn beweging tot de links-populisten wordt gerekend. Kansloos voor zetels lijkt de coalitie met de naam Konfederacja KORWiN Braun Liroy Narodowcy, waar nationalisten bij zijn aangesloten en de bekende EU-parlementair Janusz Korwin-Mikke de lijst aanvoert.

One comment

  1. Moge de PIS-sers winnen want zij zijn immers de echte Poolse Patriotten

Comments are closed.