Rutte en Macron willen EU-landen dwingen tot opnemen gelukszoekers

De Nederlandse Minister-president Mark Rutte sprak op 9 mei in Roemenië met zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron. In de plaats Sibiu hebben beide heren met elkaar van gedachten gewisseld over de staat van de Europese Unie (EU) en hoe men naar de toekomst kijkt. Vanuit de uitkomsten hiervan, leren we dat beide politici zich niet druk maken over de nauwelijks bewaakte Europese buitengrenzen, maar willen juist andere landen als Bulgarije en Roemenië in de EU onder druk zetten om meer gelukszoekers op te nemen.

Beide politici willen de toegang tot de Schengenzone gebruiken als drukmiddel bij deze problematiek, zo heeft men laten weten. Rutte is sowieso een sterk voorstander van meer machtspolitiek om ervoor te zorgen dat Bulgarije en Roemenië ook meer migranten gaan opvangen. Dit zijn methodes zoals we eerder ook in de discussie met de Hongaarse regering over dit onderwerp voorbij zagen komen.

Zolang beide EU-landen dus niet meewerken aan het opvangen van de gelukszoekers worden ze niet toegelaten als lid van de Schengenzone. Roemenië en Bulgarije willen dat wel graag, maar dat wordt op dit moment door Nederland en Frankrijk tegenhouden. Rutte liet ook nog weten de komende jaren vaker zijn spierballen te laten zien en meer machtspolitiek te gebruiken om alle Europese Unie landen op één beleidskoers te krijgen.

One comment

  1. Het is goed dat dit bekend wordt voor de verkiezingen. Hopelijk ook in Frankrijk.
    Dat zal de partijen die een vereniging van Nationale Staten willen geen windeieren leggen.
    malsion@orange.fr

Comments are closed.