Filip, zou je die meeting wel laten doorgaan?

Die vraag werd, daags na de barbaarse aanslag in Nieuw-Zeeland, gesteld aan Filip Dewinter n.a.v. de op zaterdag 16 maart geplande VB-meeting over ‘Vrijheid van mening – Freedom of speech’ met als vedetten de Engelse Tommy Robinson en de ‘Vlaamse Tommy Robinson’, alias Dries van Langenhove. Onuitgesproken bedenking van de vraagsteller: Is zo’n meeting wel gepast na zo’n vreselijke terreurdaad met tientallen doden?

Het antwoord op die onuitgesproken vraag werd prompt gegeven door inleider Sam van Rooy, die een minuut stilte vroeg ‘voor ALLE slachtoffers van totalitair geweld en terreuraanslagen’. Meteen wist Sam fijntjes de toon te zetten: ‘De vrijheid van mening is de belangrijkste vrijheid die we hebben. Zonder twijfel is onze Westerse beschaving en Europese cultuur die de vrije samenleving heeft voortgebracht, het beste wat de mensheid ooit heeft verwezenlijkt’. Sam was overigens bijzonder goed op dreef, tot hoorbaar genoegen van een gul applaudisserend publiek van verschillende leeftijden.

Tot slot van zijn krachtige toespraak, haalde hij Oriana Fallaci (1929-2006) aan, de bekende Italiaanse schrijfster en vrijheidsstrijdster: ‘De strijd voor vrijheid omvat niet de onderwerping aan een religie die, zoals de islam, andere religies wil vernietigen. Een beschaving, een cultuur, kan niet overleven zonder passie, kan niet worden gered zonder passie’. Nu we het over passie hebben, lag het aan het toen naderende Zangfeest dat het publiek zich ook van zijn zang lustige kant liet horen ter ere van de ‘moderne Braveheart’, zoals Filip Dewinter hem in het Engels noemde. Verschillende keren zong de massa: ‘Hey Tommy, Tommy, hey Tommy Robinson’.

Het moet de man goed aan het hart hebben gedaan, want zijn toespraak ging over gemene media-beschuldigingen van haatzaaierij, ‘terwijl ik alleen maar van liefde wil getuigen: liefde voor mijn land, liefde voor de vrijheid, liefde voor de free speech’. Omdat de Engelsman onze taal niet machtig is, zei hij dat allemaal in zijn eigen moedertaal, maar daar bleken de Vlaamse polyglotten geen probleem mee te hebben, als we mogen afgaan op de talrijke onderbrekingen met applaus en gezang. Hij getuigde dat niet alleen hijzelf door de politie van de straat was geplukt en naar de gevangenis gebracht, ‘hoewel ik niks misdaan had’, maar dat ook zijn gezin om de haverklap op straat werd lastig gevallen. Wij leven in Groot-Brittannië in het post-free-speech tijdperk, waarschuwde Tommy en, let op, ‘als ze dat mij kunnen aandoen, kunnen ze het ook jullie aandoen.’ En toen roerde de Vlaamse Tommy Robinson de vrijheidstrom.

‘Dries! Dries! Dries!’ klonken toen opeens en meermaals herhaald de spreekkoren. Wie had zich in de jaren zeventig kunnen inbeelden dat in het jaar 2019 de vrijheid van mening opnieuw zou worden ingeperkt en dat de bevolking opnieuw censuur zou dulden, stak Dries welbespraakt van wal. Hij noemde onderdrukking van vrije mening van alle tijden, maar, ‘beste vrienden, laat jullie nooit muilkorven. Het establishment en de media mogen ons beschimpen, ons vervolgen, ons aanvallen met alles wat ze hebben. Niets zal ons van de barricaden voor vrije mening en voor Vlaanderen weghouden: Ze zullen hem niet temmen, zolang één Vlaming leeft’. Met hetzelfde vuur hekelde Anke Van dermeersch de massa-immigratie in een vrouwonvriendelijk #MeToo-Antwerpen, waar veel wordt toegedekt en feiten worden doodgezwegen.

Stoppen met politieke correctheid over de afkomst van daders, de problemen benoemen en oplossingen geven zonder daarvoor gestraft te worden, was haar ferme boodschap: ‘Vrije meningsuiting is een recht van iedereen en ja, dat mag soms choquerend, verontrustend en zelfs provocatief zijn, want vrijheid is het hoogste goed, willen we als vrije vrouwen in een vrije stad en een vrij land leven en overleven!’ En waarmee kon Filip Dewinter al die forse pleidooien voor vrijheid van mening nog komen aansterken? Het klonk zo: ‘Niet toegeven, niet plooien of buigen, geen water in de wijn, geen compromissen, kortom geen islam!’ Waarom? Hierom: ‘De enige echte provocatie is het feit dat uit naam van politieke correctheid de vrije meningsuiting aan banden wordt gelegd!’ Storm van applaus, ‘Eigen volk eerst!’ en tevreden gezichten. Waarvan in het journaal van VTM, dat er met reporter en camera en al bij was, in het journaal van 19 uur niks te merken was….

Stichter Jan Merckx, die jarenlang aan vrije meningsuiting heeft gedaan door hoofdartikels te schrijven in het weekblad ‘voor mensen met een goed hart en een slecht karakter’, zal zich wel weer hebben omgedraaid in zijn graf. Je zou voor minder…

One comment

Comments are closed.