Poetin: Hopelijk neemt de EU stappen om de politieke en economische relatie met Moskou te herstellen

Deze week sprak de Russische president Vladimir Poetin de jaarlijkse Staat van de Unie uit ten overstaan van de volksvertegenwoordigers van het Russisch nationale parlement. Het verhaal staat vol met concrete maatregelen die betrekking hebben op de koers die de Russische samenleving over de komende jaren moet gaan varen. Voor inwoners van de Europese Unie zijn de opmerkingen over het INF-verdrag en het plaatsen van raketsystemen door de V.S.A. in Polen en Roemenië van groot belang.

De plotselinge keuze van de Amerikaanse president Donald Trump om het INF-verdrag op te zeggen, een verdrag dat een rem was op het type wapens wat men kon bouwen, heeft grote gevolgen en kan snel leiden tot een nieuwe wapenwedloop. De constante druk om via de NAVO de Europeanen zover te krijgen meer belastinggeld uit te geven aan wapenmateriaal is hier een voorbeeld van. Zo kondigde Polen vorige week aan om voor 414 miljoen aan Amerikaans wapenmateriaal aan te schaffen.

Het ontbreken van soevereiniteit van de Europese Unie komt in veel beleidskeuzes naar voren en dat is een gegeven dat vanuit Rusland wordt onderkend. Men weet daar heel goed dat het plaatsen en mogelijk inzetten van wapens vanuit de EU enkel op bevel van de V.S.A. gebeurt en Poetin liet dan ook weten de Amerikanen voor escalatie verantwoordelijk te houden en dit met gelijke munt terug te zullen betalen.

Het is evident dat de rol van de Europese Unie een andere zou moeten zijn, inderdaad een volledige koerswijziging, namelijk dat ze stappen onderneemt om de politieke en economische relatie met Moskou te herstellen.