[OPINIE] Groen en identitair tegelijk: waarom niet?

Al enkele weken nu wordt door de linkse leugenpers en de linkse onderwijswereld een ‘klimaatbeweging’ op gang getrokken, die duizenden scholieren en af en toe ook tienduizenden volwassenen op straat brengt. De boodschap: de wereld gaat eraan, en om dat te voorkomen hebben we een nieuwe verpletterende koolstoftaks nodig, waarvan de opbrengst naar corrupte landen in het zuiden moet versluisd worden. Ja, dat is knettergek in een land met de hoogste belastingdruk ter wereld. Ja, extreemlinks en de partij Groen kapen de acties en maken er gebruik en misbruik van.  Maar als we dat dan allemaal gehad hebben, moeten we dan toch ook eens niet de vraag stellen: is er dan helemaal niets aan de hand?

Als ik de bordjes van de scholieren bekijk, dan zie ik tussen de nodeloos in het Engels en met seks doorspekte teksten toch ook wel wat zaken die interessant zijn. ‘Brossen voor de bossen.’ Is dat onterecht? Waar kan je als Vlaming nog een bos vinden om rustig in te wandelen? Waar vindt een jeugdbeweging nog een woest stuk land om een spel te spelen of een kampvuur te maken? De verkavelingswoede, de lintbebouwing, het oprukken van lelijke baanwinkels: alle loze beloftes ten spijt gaat het onverminderd door. We zijn nu aanbeland in de fase van de lintbebouwing van autosnelwegen, waarbij industrieparken, winkels en zowaar hele ziekenhuizen worden ingeplant naast een autosnelweg, ‘om beter bereikbaar te zijn’. Waardoor autosnelwegen, die bedoeld zijn voor doorgaand verkeer, extra belast worden met lokaal verkeer en we ook daar aan op- en afritten meer en meer in de file staan.

En dan heb ik het nog niet over de lichtzinnigheid waarmee daarbij met ons Vlaamse erfgoed wordt omgesprongen. Tot voor kort wilde men zonder meer een dorp met een geschiedenis van 2000 jaar onder water zetten voor nog meer containers. En in Beveren ploegde een boer zowaar authentieke bunkers uit de Eerste Wereldoorlog onder, om dan zéér verontwaardigd te zijn als hem daarvoor een zware boete werd opgelegd…

‘Eet minder vlees.’ Zelfs los van de vraag of de invloed van veeteelt op het klimaat nu zo enorm is kan je je toch een paar vragen stellen bij de vele schokkende beelden die we de voorbije jaren gezien hebben uit slachthuizen, ook bij ons. Is het normaal dat het water dat hier massaal uit de hemel valt door taksen peperduur is, terwijl het voedsel dat we kopen door industriële legbatterijen en andere vondsten in verhouding spotgoedkoop is? En zelfs als je de emokaart van het dierenleed niet wil trekken, hoe gezond is het eigenlijk dat de zowat 6 miljoen varkens die we in Vlaanderen hebben (evenveel dus als Vlamingen) en de legioenen kippen nooit het daglicht zien? Daardoor dus meer gevoelig zijn voor stress en andere ziektes? En dan constant antibiotica moeten slikken, die zo ook in ons lichaam belanden?

‘ Neem ons idee mee in uw dikke BMW’. Het peperdure Duitse premiummerk BMW staat vrijwel jaarlijks in de top-3 van de bestverkochte automerken in België. Tel er dat andere Duitse topmerk Mercedes bij en ze staan afgetekend op 1. Wat zegt dat over onze collectieve aanbidding van de heilige koe? Is het inderdaad niet knettergek dat in een fileziek land het geven van een topauto aan je werknemer goedkoper is dan het geven van loonsopslag? En stellen we als burger wel de juiste prioriteiten, als we moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen maar wel een glimmende BMW of Mercedes voor de deur willen? Zeker, men kan zeggen dat scholieren die per se de allernieuwste belachelijk dure smartphone willen in hetzelfde bedje ziek zijn. Maar de totale heerschappij van het materialisme roept stilaan inderdaad toch vragen op, en niet alleen bij links.

Uit de bordjes van de scholieren blijkt naar mijn inschatting een zeker onbehagen over de moderne samenleving zoals we die in Vlaanderen hebben laten ontstaan, en dat onbehagen kan door mensen met een meer rechtse identitaire instelling toch wel voor een belangrijk deel onderschreven worden. Het antwoord op de vragen van de betogende scholieren is voor mij niet: méér overheid en méér belastingen. Wel integendeel.

Het antwoord kan ook helemaal anders zijn, geïnspireerd door de basisideeën van de rechtse identitaire beweging, die terecht oproept tot verzet tegen globalisering. We zijn Vlamingen en willen Vlamingen blijven, en Vlaanderen moet Vlaanderen blijven. Dat betekent géén massa-immigratie en géén moskeeën, maar ook: terug duinen aan de kust (en niet enkel de betonnen appartementenmuur), terug bossen en natuur (waardoor het massaal heraanplanten inderdaad nodig zal zijn), en graag weer wat ‘weiden als wiegende zeeën’ (en niet enkel saaie maïsvelden voor het vee.) Roep niet om de staat, maar begin bij jezelf:  Meer bewust zijn van wat en hoe we consumeren, meer kleinschaligheid en traditie, meer bescherming van wat er nog aan groen en open ruimte over is, het afwijzen van afbraak van erfgoed, vernietiging van historische (bodem)bronnen, kaalkap, blindelingse verkavelingen en betonwoede.  Meer respect voor ons erfgoed, onze geschiedenis, onze natuur. Groen en identitair tegelijk: waarom niet?

Rob Verreycken