Extremisten protesteren zaterdag tegen Friese Swarte Pyt

Komende zaterdag wordt in het Friese Grouw gedemonstreerd tegen Swarte Pyt, een lokale versie van Zwarte Piet. Er vindt dan een intocht plaats, waarbij Sint Piter aanmeert aan de Nieuwe Kade in Grouw en talloze kinderen hem staan op te wachten. Het is een lokale traditie met ook een zwart geschminkte man, reden genoeg voor de links-extremisten van Kick Out Swarte Pyt om in Friesland te gaan demonstreren met als doel een gezellig kinderfeest te frustreren. De burgemeester en de inwoners van het dorp zijn er uiteraard niet blij mee.

De burgemeester van Grouw liet weten geen demonstratie te willen, maar ging opvallend genoeg wel in gesprek gaat met deze actiegroep. Dit is raar, want de activisten lieten zich de afgelopen jaren kennen middels bedreigingen en lastercampagnes en zijn als gesprekspartner nauwelijks serieus te nemen. Sint Piter, is een oude traditie dat eeuwen teruggaat, het is een oud voorjaarsfeest ooit gevierd uit de naam van Sint Petrus. Dat is de beschermheilige van Grouw, dat van oudsher een vissersdorp is.