Huisuitzetting voor CasaPound Italia in zicht? Minister Salvini: “Geen prioriteit”

De Italiaanse beweging CasaPound bezet al 15 jaar lang een pand in hartje Rome. Iedere Romeinse burgemeester poogde hen eruit te zetten, telkens zonder succes. Nu opnieuw een verzoek tot ontruiming werd ingediend, mengt zelfs binnelandminister Salvini zich: “Geen prioriteit wat mij betreft.

De doelstellingen van CasaPound werden 15 jaar geleden meteen duidelijk gecommuniceerd: het zou geen kraakpand worden zoals de vele andere, veelal extreemlinkse kraakpanden, maar een onderkomen voor Italiaanse gezinnen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. En zo geschiedde ook. CasaPound herbergt in Rome aan de Via Napoleone niet minder dan 18 gezinnen. Enkel Italianen komen hiervoor in aanmerking. Migranten krijgen immers mogelijkheden genoeg van de overheid, aldus de Italiaanse beweging.

Simone Di Stefano van CasaPound: “Italiaanse families moeten wel tot twintig jaar wachten op sociale huisvesting, omdat de wachtlijsten overvol staan met immigranten en omdat de bouw van nieuwe sociale woningen niet gebeurt. Vanzelfsprekend geraakt dit probleem niet opgelost door huisuitzettingen. De stad Rome moet een serieus huisplan opstellen in plaats van mensen op straat te zetten!

cpi2.jpg
Davide Di Stefano (CasaPound Italia) en Matteo Salvini (Lega).

De Italiaanse minister van binnenlandse zaken, Matteo Salvini, van de Lega laat weten dat Di Stefano niet meteen moet vrezen voor een uitzetting: “De prioriteit gaat naar kraakpanden die bouwvallig zijn, waar drugs en andere rotzooi welig tieren en waar het met andere woorden onleefbaar is.” Dit stelt Di Stefano niet meteen gerust, maar hij erkent wel dat CasaPound niet meteen aan de beurt zal zijn voor een gedwongen uitzetting: “Salvini zal zijn plicht doen, CasaPound is opgenomen in een lijst met uit te voeren uitzettingen, maar we staan pas op de dertigste plaats.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Maar Di Stefano blijft er luchtig bij: “Al 15 jaar lang begint élke burgemeester die Rome op een bepaald moment niet meer deftig kan leiden over CasaPound. Dit om de Romeinen af te leiden van de echte problemen in de stad. Dit bracht de burgemeesters electoraal nooit iets op, wel integendeel. En we hopen dat nu ook de Vijf Sterrenbeweging hetzelfde noodlot mag ondergaan.