Efteling gaat door de knieën en past attracties aan na racismeklachten

Aan het rijtje ‘iedereen racist’ kunnen we de Efteling toevoegen: “Wij vinden dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora.” Deze klacht (en nog wat anderen) zorgt er nu voor dat de Efteling minstens 3 miljoen euro zal besteden aan het aanpassen van té stereotype voorstellingen in haar attracties. Eén stereotype kunnen we alvast bevestigen: blanke Westerlingen steken graag hun broek af voor klagende minderheden.

Concreet gaat het voornamelijk over de wereldberoemde attractie Carnaval Festival in het prachtige pretpark aan de Kaatsheuvel in Nederland. Met een karretje rijd je daar doorheen de ganse wereld, gehypnotiseerd door een übervrolijk melodietje en getrakteerd op allerlei – jawel – stereotypen uit de verschillende continenten. En net die stereotypen maken de attractie zo leuk en boeiend. Afrikanen worden er als Afrikanen voorgesteld, Aziaten als Aziaten, Europeanen als Europeanen. Maar dat mag nu niet meer. Iedereen weet immers anno 2019 dat we er allemaal hetzelfde uitzien, behalve dan misschien bij uitzondering en in alle voorzichtigheid, maar niets is zeker, de huidskleur. Kan ook de lichtinval zijn.

eiebf.jpg

Eerder kwam de attractie met de draaiende kookpotten in het oog van de storm terecht. Monsieur Cannibale toont echter wat het is: een kannibaal die kookpotten met mensen in (de Efteling-klanten) laat ronddraaien. Niet meer, niet minder. Maar uiteraard racisme, want zwart, dikke lippen, knookje door de neus, … (lees er hier alles over) Ach wat, laat die ‘potentieel gekwetsten’ nu toch eens zeveren en zagen, denken wij dan. Stereotypen zijn niet racistisch, kunnen zelfs niet racistisch zijn net omdát het stereotypen zijn. Het zijn karikaturen, uitvergrotingen van de realiteit. En dat is grappig. Bijna altijd. Maar het lachen bij de Efteling is dus over. Voorgoed.

Maar goed, nog niet offline gehaald, dus genieten maar:

5 comments

  1. Lul niet die attractie is 35 jaar oud en toe aan vernieuwing maak er niet zo’n issue van.

  2. Ronduit belachelijk,zeeeerrrr jammer dat dit moet gebeuren. “Racisme”…. nee,kinderen vinden het super om de verschillen te ontdekken,kennis opdoen mag dus niet meer!!!

    Op mijn 38jarige leeftijd heb ik zo leuke herinneringen aan de Efteling . Zelfs nu deel ik deze met mijn kinderen. Ieder jaar kijken kijken wij ernaar uit om een verlengd weekendje te doen in bosrijk/Efteling .

    Zielige mensen noem ik het !!!

  3. Lees ik dat goed ? Afrikaanse en Aziatische diaspora ?

  4. Iedereen kent ze van de schoolbanken, die gastjes die alles overbrieven aan de leraars. De mouw frotters, die door vrijwel iedereen gehaat werden, dat zijn de agenten van elke tirannie. Dankzij links hebben deze luitjes heden vrij spel, waarmee het bewijs geleverd is dat links progressief de ultieme tirannie voorstelt zonder enig eergevoel of fatsoen.

  5. Racismeklachten waarschijnkijk weer van onze hoogopgeleide blanke zeloten, om een wit voetje te halen bij de toekomstige heersers. Zielig stelletje onderkruipers.

Comments are closed.