De voornaamste verdediger van de Nederlandse taal, de Stichting Taalverdediging, laat in het laatste nummer van haar nieuwsbrief met scherpe artikels zien dat ze bovenop de ontwikkelingen zit. We zien de verdere invloed het Engels, door allerlei Engelse woorden die de Nederlandse woordenschat worden ingerommeld, het onderwijs dat volledig verengelst en de grote steden die ook steeds meer de Nederlandse taal verliezen. Taalverdediging gaat duidelijk voorop in de ontmaskering en de actie tegen dit proces.

In meerdere artikels in het blad weet men in Nederland en zelfs Vlaanderen en Zuid-Afrika de lezers op de hoogte te brengen van hoe de Engelse taal inmiddels overal in ferme strijd met het Nederlands is verwikkeld. Zo over de ontnederlandsing van de namen van steden, in een artikel van Kees Ruig, over hoe men deze in persorganen gewoon maar een buitenlandse variant overneemt met als voorbeelden Putin i.p.v. Poetin en Kyiv i.p.v. Kiev.

Taalkundige Marcel Bas ziet dat er in Nederland ook een hoop woorden uit de taal verdwijnen, omdat ze niet meer dagelijks worden gebruikt. Dan kan men denken aan beroepen die niet meer bestaan, zoals een porder, iemand die langs de huizen ging om mensen te wekken. Evenwel worden veel nieuwe beroepen, maar ook gebruiksvoorwerpen, direct in het Engels onze woordenschat ingebracht. Denkt aan accountant (rekenmeester) of usb-stick (geheugenstaafje)

Opvallende inzichten die nog naar voren worden gebracht gaan over het verminderen van het Nederlands op Vlaamse scholen, de zwakke houding van het Genootschap Onze Taal tegenover het Engels, de devaluatie van de positie van de leraar Nederlands, de snelle opkomst van de Engelse voertaal in winkels en horeca én de onmogelijkheid voor buitenlanders om nog goed Nederlands te leren in Nederland zelf.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d