Mars tegen Marrakesh, Politiebron: ‘Bij meer dan 1000 aanwezigen niet aanhouden maar gedogen’

De mobilisatie voor de Mars van Marrakech zondag om 12 uur aan het Centraal Station van Brussel loopt als een speer.  Het aantal mensen, dat zich nu aanwezig gemeld heeft op het Facebookevenement, heeft nu de kaap van de 12000 overschreden.  Dat betekent niet dat er ook 12000 mensen zullen zijn, een ‘click’ is snel gegeven, maar de organisatoren hopen toch voorbij de 1000 man te gaan.  En dat, zo blijkt, zal wellicht ook voor de politie een kantelpunt zijn om niet te kiezen voor arrestaties, maar voor gedoogafspraken met de organisatoren.

De Mars van Marrakech, een vreedzaam en geweldloos volksprotest tegen het slechte immigratiebeleid, nu zondag 16 december, werd om louter politieke motieven verboden door de PS-potentaten van Brussel, Close en Vervoort.  ‘ Een bruine mars in Brussel is onmogelijk’, zo verklaarden ze stoer.  Uiteraard zijn het ook voor hen volgend jaar verkiezingen, en jezelf bij een Franstalig kiespubliek verkopen als koene strijder tegen ‘fascisme ende racisme’ werkt altijd.

Na scherpe kritiek vanuit Vlaanderen op die aanslag op de vrije meningsuiting reageerde Vervoort hypocriet met: ‘We leven in een rechtsstaat, ze kunnen naar de Raad van State trekken.’  Maar sinds de dag waarop men het verbod rondtoeterde via de media, 12 december, en nu 14 december weigert Vervoort zijn besluit aan de aanvragers van de manifestatie te bezorgen.

Ook journalisten krijgen het niet te zien.  Zo maakt men een procedure bij de Raad van State zo goed als onmogelijk, en dat is ongetwijfeld de bedoeling.  Een aanfluiting van alle wetten en van de rechtsstaat, maar had u wat anders verwacht van de PS?

De organisatoren geven intussen duidelijk de boodschap dat zij ter plekke zondag graag met de politie afspraken willen maken om een goede betoging mogelijk te maken, en die heeft daar wel oren naar, zo blijkt uit een artikel in Het Nieuwsblad.  Oorzaak is de verwachte grote opkomst.  Het Nieuwsblad schrijft:  ‘ Dat de organisatoren toch doorzetten en naar Brussel zullen afzakken, zorgt voor enkele kopbrekens bij de politiemensen. “Als de betogers met pakweg meer dan duizend man komen, zal het onbegonnen werk zijn om hen allemaal tegen te houden en op te pakken. Dan moeten ze de betoging misschien ‘gedogen’. Maar daarover is nog geen beslissing gevallen.”

Ook Vervoort had eigenlijk al een voorzet in die richting gegeven: ‘ De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen heb uit te voeren”, aldus Vervoort, die erop wijst dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop de politie haar taken uitvoert.  Dat laatste geeft natuurlijk aan de politiemensen ter plekke de ruimte in te schatten wat haalbaar is en wat niet.  Als 1000 mensen zich op de grond zetten en weigeren zich te laten aanhouden is de situatie eigenlijk onoplosbaar.  Tenzij je die mensen toelaat zich vreedzaam naar een andere locatie te begeven, natuurlijk, zoals pakweg het Schumannplein in de Europese wijk, dat weliswaar politiek symbolisch is maar op een zondag verlaten is en dus erg makkelijk te beveiligen valt.

Alle geïnteresseerden weten dus wat hen te doen staat zondag:  uzelf niet laten bangmaken door de leugenpers, uzelf geen angst laten inboezemen door allerlei Indianenverhalen, maar gewoon datgene doen wat u als burger mag doen:  voor een dagje Kerstmarkt de trein nemen naar Brussel Centraal, om daar zo rond 12 uur aanwezig te zijn.  Klokslag 12 uur uzelf groeperen met vele anderen.  En dan, naargelang de mogelijkheden, vreedzaam uw mening uiten met slogans als ‘Marrakech weg ermee ‘ en ‘Michel ontslag’.  Een confrontatie met de politie is NIET gewenst, vreedzaam en geweldloos verzet tegen een onwettige arrestatie kan wel door neerzitten, inhaken, niet vrijwillig meegaan…  Lees HIER ook nog wat tips en informatie door.  Tot zondag, 12 uur!  

3 comments

  1. Locatiewijziging : Onder bescherming van de politie, mogen we zondag bijeen komen aan het Shumannplein, alwaar een stilstaande manifestatie zal gehouden worden met toespraken.!

Comments are closed.