Verkiezingen deelstaat Hessen: CDU en SPD verliezen, AFD en Grüne winnaars

Op 28 oktober 2018 werd in de Duitse deelstaat Hessen voor het lokale parlement gestemd. 67,3 procent van de stemgerechtigden zijn naar de stembus gegaan om daar een keuze uit te brengen. Inmiddels is er al een voorlopige uitslag bekend en door de lokale overheid naar buiten gebracht. Hieruit blijkt een in Duitsland landelijke trend, ook hier verliezen de christendemocraten (CDU) flink, evenals de sociaaldemocraten (SPD). Winnaars zijn in deze deelstaat de groene partij (Grüne) en de patriotten van Alternative für Deutschland (AFD), de laatste partij haalt voor het eerst zetels (19 stuks) in deze deelstaat.

Het verlies is ook in Hessen niet misselijk voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel, de partij gaat maar liefst 11,3 procent terug, maar blijft toch met 27 procent van de stemmen met enige afstand de grootste partij. Op plek twee komen samen de SPD en de Grüne met 19,8 procent van de stemmen. De grootste sprong vooruit maakt de patriottische partij AFD, ze gaat ruim over de 10 procent heen en komt op 13, 1 procent terecht. Twee andere partijen halen ook de kiesdrempel van 5 procent en dat zijn de liberale FDP met 7,5 procent en de extreemlinkse partij die Linke met 6,3 procent. De nationalisten van de NPD halen slechts 0,2 procent van de stemmen.

De deelstaat wordt op het moment geregeerd door het CDU en de Grüne. Het is onduidelijk of deze coalitie verder kan gaan, omdat ze maar met 1 zetel de meerderheid haalt, te weten 69 zetels op een totaal van 137. Het is dus nog onduidelijk wat de nieuwe regering van de deelstaat gaat worden, een logische stap zou zijn om bij de huidige regering een nieuwe partner toe te voegen, dat zal dan naar alle waarschijnlijkheid of de SPD of de FDP worden, wat betekent dat zo ongeveer het huidige beleid daar zal worden voortgezet.

Hessen is gelegen in het midden van het huidige Duitsland, heeft een oppervlakte van ongeveer de helft van Nederland (ruim 21.000 km2) en iets meer dan 6 miljoen inwoners, de hoofdstad is Wiesbaden. Na het Ruhrgebied, heeft het in Hessen gelegen Rijn-Maingebied de grootst dichtheid van industrie. Dat gaat hier om de chemische- en farmaceutische industrie. Er is ook een grote aanwezigheid van bedrijven uit de informatica- en technologiebranche.