De Franse president Macron, die zijn populariteit als sneeuw door voor de zon ziet smelten, is weer van een misbaksel bevallen. Nadat hij zowat heel Frankrijk in de gordijnen heeft weten te jagen, gaat hij nu de honderdjarige herdenking van de wapenstilstand van de Grote Oorlog, in mineur laten eindigen. 

Na de heisa rond Macron’s bodyguard (en zoveel meer) Benalla, het poseren met halfnaakte zwarte delinquenten, de quasi roze balletten in het Elysée, het schofferen van werklozen en gepensioneerden en noem maar op, moet de wapenstilstand het zonder een militair defilé stellen. De Zonnekoning wil Merkel – hij heeft het blijkbaar voor rijpere dames – niet voor het hoofd stoten. De ceremonie is trouwens een coproductie van beide landen, zo wordt gezegd.

De helden van Verdun krijgen dus een miniherdenking. Winnaars en verliezers waren er niet volgens Macron. Volgens hem moet het grote bloedbad (grande hécatombe) in zijn geheel worden herdacht. Daar zouden we nog kunnen inkomen en toejuichen, maar het schoentje knelt elders. Bij een militaire herdenking moeten ze sowieso de acht maarschalken, waaronder Philippe Pétain, held van Verdun en chef van de latere Vichy-regering vermelden.

Pétain werd in 1917 benoemd tot opperbevelhebber van de Franse legers. Hij kwam in de plaats van Robert Nivelle, die verantwoordelijk werd geacht voor het mislukte offensief aan de ‘Chemin des Dames’, waar in een tijdsbestek van een week alleen al aan Franse zijde honderdduizend doden vielen, waarna muiterij ontstond.

Pétain slaagde erin de rust te doen weerkeren, door minder hardhandig op te treden (enkel de leiders van de muiterijen werden gefusilleerd). Hij herwon het vertrouwen van de troepen, maakte een einde aan de grote offensieven en verbeterde de leefomstandigheden van de soldaten, onder meer door hen regelmatiger verlof toe te kennen.

Dat allemaal aankaarten zou Pétain in een te goed daglicht plaatsen. Stel u voor, Macron, een protegé van de Rothschild-dynastie, die lovende woorden over Pétain moet uitspreken. Neen, dat kan niet in het land van ‘les droits de l’homme et du citoyen’. Aux armes, citoyens!

 

 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading