Burgemeester Den Haag verbiedt demonstratie tegen Salafisme naast moskee

De actiegroep Identitair Verzet mag van burgemeester Pauline Krikke van Den Haag niet bij de As-Soennah moskee in de Haagse Schilderswijk gaan demonstreren. De burgemeester heeft een plekje op de Koekamp in het centrum van de stad aangewezen voor de actiegroep. Identitair Verzet laat via twitter weten hiermee niet in te stemmen en de gang naar de rechter te zullen opzoeken om alsnog af te dwingen dat men wel bij deze moskee mag demonstreren.

Via haar facebookbladzijde maakte Identitiar Vezet eerder bekend op zondag 28 oktober van dit jaar te willen demonstreren tegen het Salafisme. Het voornemen van de organisatie is om doorheen de wijk te demonstreren, het eindpunt van de gebeurtenis moet de Fruitweg in Den Haag worden, waar de beruchte Salafistische As-Soennah moskee is gevestigd. Er zullen volgens de organisatie ter plekke meerdere sprekers iets gaan vertellen.

Hoewel burgemeester Krikke van Den Haag heeft aangegeven dat de inhoudelijke boodschap geen rol speelt bij het verplaatsen van demonstratie, denkt ze dat deze teveel onrust gaat veroorzaken om naast de moskee plaats te vinden. Hoewel de opvattingen van Identitair Verzet en de beweegredenen van de demonstratie dus geen probleem hoeven te zijn, liet Krikke wel in de media ontvallen dat ze de demonstratie provocatief vindt.

Op het moment is er in Nederland veel te doen over het demonstratierecht, dat zowel in de Nederlandse Grondwet als in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is vastgelegd. Dit is in het publieke debat gebracht, omdat één keer een extreemlinkse demonstratie geen doorgang kon vinden. De kans dat bij andere demonstraties – waaronder deze van Identitair Verzet – dit grondrecht belangrijk wordt gevonden valt echter te betwijfelen.

One comment

Comments are closed.