Openbaar Ministerie wil straffen voor Friese verdedigers Sinterklaasfeest

Vorige week werd door de Officier van Justitie (OvJ), in Nederland de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie, in de rechtszaak tegen de Friese verdedigers van het Sinterklaasfeest de strafeisen voorgelezen. Tegen de 34 verdachten gaat het, mits ze schuldig worden bevonden, om taakstraffen en of opsluiting. Het showproces wordt omringd door een opleving van Fries nationalisme en brede steun vanuit de Nederlandse bevolking voor de Friezen en hun woordvoerder Jenny Douwes.

Er kwamen strafeisen voorbij als 120 uur taakstraf of 60 dagen hechtenis, tegen de woordvoerder van de actie Jenny Douwes uit Drachten is 240 uur taakstraf met drie maanden voorwaardelijk door de OvJ geëist. De meest voorkomende strafeis, 120 uur taakstraf, zagen we eerder voorbijkomen toen iemand een bierglas in het gezicht van een vrouw gooide, bij het kopschoppen van een voorbijganger en voor het aanranden van een 12-jarige dochter.

Drie bussen vanuit Rotterdam en Amsterdam gevuld met extremisten wilden vorig jaar november naar Dokkum afreizen om daar te gaan demonstreren tegen Zwarte Piet. Dit zagen de Friezen als een gevaar voor hun kinderen, met name vanwege de bedreigende woorduitingen van de linkse extremisten en dat bracht hen tot deze blokkade. De uitspraak van het showproces volgt op vrijdag 9 november om 13:00 uur.

Rapportage van Geenstijl over het showproces;