Gisteren waren in de Duitse deelstaat Beieren verkiezingen voor het parlement aldaar. De lokale partij CSU, landelijk regeringspartner van de CDU, moest een flink klap incasseren en haalde ruim 10 procent minder stemmen en raakt daarmee de zetelmeerderheid in de deelstaat kwijt. De sociaaldemocratische SPD verliest en gaat door de helft en de patriotten van de AfD komen nieuw in het parlement met ruim 10 procent. De uitslag lijkt bovenal een afrekening van de Beierse bevolking met het landelijke beleid en de partijen die dit vormgeven.

De grote verliezer is dus de CSU, die verliest de absolute meerderheid in zetels en moet één of meerdere regeringspartners gaan zoeken om verder te kunnen regeren. Onduidelijk is nog welke partij(en) dit gaat worden. Met de intrede van de AfD is er voor de eerste keer sinds lange tijd weer een partij aan de rechterzijde van de CSU in het parlement gezeteld. Hier zet zich een trend verder die we elders in West-Europa ook zien, namelijk dat de Grüne flink winnen en hier zelfs de tweede partij is geworden. Een andere lokale kracht is de lijst Freie Wähler die met 11,6 procent de derde partij wordt.

De vrijstaat Beieren is een deelstaat gelegen in het zuidoosten van Duitlsand en is met 13 miljoen inwoners de tweede dichtst bevolkte deelstaat van het land. De regio geldt als economisch zeer sterk, vanwege de automobielindustrie, defensie en chemische industrie, landbouw en IT-technologie. Daarnaast is het vanwege de sterke culturele identiteit ook een veelbezochte plek voor toeristen. (Het Oktoberfeest bijvoorbeeld.)

Omdat de CSU landelijk de bondgenoot van de CDU van Bondskanselier Angela Merkel is, wordt er overal met grote aandacht naar deze verkiezingen gekeken. Onduidelijk is of de enorme klap die de CSU ontvangt gevolgen gaat hebben voor de landelijke samenwerking en daarmee het landelijke beleid van Duitsland.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Verkiezingen deelstaat Beieren; CSU verliest veel, SPD door de helft, AfD rond tien procent”

 1. Net zoals in Vlaanderen heerst bij de “kenners” de overtuiging dat AfD onvoldoende gewonnen heeft. Ook in Antwerpen stad lijdt het Vlaams belang een overwinnings-nederlaag.

  In Vlaanderen en Beieren heerst een regelrechte vervolging, voor wie zich bekende tot volks-partijen. De job en reputatie staan aanhoudend op het spel.

  Bij de verkiezingen in Vlaanderen werden de Volkische partij-krachten gesteund door twee groepen : de echte Vlaams-nationalisten en zeer overtuigend een behoorlijke fractie van de volksmensen. Dat ziet men in de goede uitslagen in Oost en Noorderkempen, Denderland en Waasland.

  I.p.v. sloganeske partij-politiek te doen moeten de volkspartij-en aan volks-informatie en vorming doen. Er zijn veel plaatsen in Vlaanderen waar geen Vlaams-nationalist nog actief geweest is sinds de tijd van de Volksunie. Dat er überhaupt bv. een Ijzerwake bestaat weet geen vijf procent van de Vlamingen;

  De N-VA toonde weereens overwinningsfeesten zonder enig Vlaams symbool. Wij moeten alle volkse krachten in Europa verenigen (Viségrad-landen, Oostenrijk, Tirol, NL, VL) en melden dat de traditionele partijen één eenheidsbrij zijn.

  Jos Wouters

Trending

%d