[UPDATE] Standbeeld van Erdogan in Duitse stad dan toch verwijderd, Koerden halen slag thuis

Weet je wie er pronkte op een plein in de Duitse stad Wiesbaden? Enkele tips: hij haat Koerden, hij haat Westerse waarden, hij haat Trump, hij haat iPhones en hij haat vrouwen die zich niet onderdanig opstellen. Nu stond de man, twee ton zwaar en in het blinkende goud, gepland om drie maanden lang te provoceren in het voormalige buitenverblijf van Willem van Oranje. In de naam van de kunst weliswaar. [UPDATE] De Koerden waren heel erg boos en nu is het beeld weggehaald.

Het beeld, dat kadert in de Biënnale van Wiesbaden, stond er nog maar net of er kwamen al heel wat boze Koerden hun beklag doen. Het ‘kunst’werk hing meteen onder de graffiti en de gemeenteraad had beraadslaagd over het lot van deze gouden Erdogan. Niet meer dan normaal ook. De Turkse president verdient geen enkel standbeeld in geen enkele Europese stad. Ook niet in naam van de kunst. Maar goed, in Merkelland kan en mag alles. Zolang het maar de vreemdelingen paait. Al kwam daar nu verandering in, want boze Koerden.

bke.jpg

Wiesbaden is een prachtige stad die behoorde tot het Hertogdom Nassau waardoor de Nassau-familie heel wat paleisjes en kuuroorden liet bouwen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het het hoofdkwartier van de Amerikanen. De vlag van Wiesbaden bevat als één van de weinige Duitse steden het oranje van de Oranjes en ‘onze’ Willem heeft er een standbeeld. Omdat Willem een toffe man was en geen onderdanen terroriseerde. Hij verdient dus een standbeeld en Erdogan niet (ook niet tijdelijk). Punt.

Let op hoe het er aan toe gaat in Duitsland (en andere Europese landen): Duisters die op straat komen worden weggelachen of weggezet als extreem-rechtse neonazi’s. Zij krijgen de matrak op hun gezicht en de kous is af. Bij boze Koerden wordt vrijwel meteen rekening gehouden met de gevoeligheden die daarmee gepaard gaan: lees rellen en vernielingen en een mogelijk positief electoraal gevolg voor ‘extreem-rechtse’ partijen. Resultaat: beeld van Koerden-hater wordt verwijderd. Maar voor de rest zijn we allen allemaal gelijk hoor!

En moedige kunstenaars en linkse Gutmenschen: waarom geen standbeeld van Mohammed die hoofden afhakt? Waarom kwaad worden op een tentoonstelling van Geert Wilders met Mohammed-cartoons? Dat is dan toch ook allemaal ‘kunst’? En het provoceert evengoed. We waren toch allemaal Charlie?