Op dit moment loopt er in het gerecht van Graz een strafproces tegen 17 activisten en sympathisanten van de Identitäre Bewegung Österreich. (IBÖ) Dit is de identitaire tak in Oostenrijk van de Europabreed aanwezige identitaire groepen. Het openbaar ministerie vervolgt hen als criminele organisatie en verwijt hen haatzaaien en vernieling. De procedure tegen de organisatie is onder de vorige sociaal-democratische regering opgestart en vindt momenteel zijn beloop in de rechtszaal.

Het is een serieuze rechtsgang, zo is bij een aantal kopstukken van de beweging huiszoeking gedaan en heeft men grote delen van de inventaris meegenomen. Kopstuk Martin Sellner werd kritisch bevraagd over een in zijn woning gevonden notitie, waarop woorden als ‘mesaanvallen’ en ‘oorlog’ werden gevonden. Sellner verdedigde zich door erop te wijzen dat dit privénotities zijn en dat hij in openbare teksten spreekt van ‘informatieoorlog’ en niet oproept tot geweld maar tot ‘politiek activisme’.

Bij de ondervraging van een getuige, werkzaam bij de binnenlandse veiligheidsdienst, kwam in de procesgang naar voren dat hij nergens concrete tekenen van geweldbereidheid heeft waargenomen. Duw- en trekwerk bij acties van de identitairen, die vaak de publieke ruimte opzoeken, of zelfs bij activiteiten van politieke tegenstanders, leidden ook tot vragen over het hoe en waarom van de acties, de doelen en reacties van aanwezige tegenstanders.

Voor wie dit proces van een afstand bekijkt en de berichten over de rechtsgang leest kan bijna niet geloven dat het hier om een serieuze strafvervolging gaat, omdat nergens ook maar uit blijkt dat dit om een groep gaat die gewelddadig de staat omver zou willen werpen. Of zelfs maar consequent uit zou zijn op vernieling en wanorde. Zou het om een proces elders in de wereld gaan, dan zou men dit ongetwijfeld een politiek gestuurd showproces noemen.

Een uitspraak van de rechter over de zaak wordt nog deze maand verwacht.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Strafproces onderweg tegen Oostenrijkse identitairen”

  1. […] Sellner sprak van een uitstekende dag voor de meningsvrijheid in Oostenrijk. Eerder deze week berichtte ReAct al over het proces, waarbij 17 leden van de organisatie werden verdacht van haatzaaien en vernieling. […]

Trending

%d bloggers liken dit: