Volledige rekening onrust Geldermalsen over AZC in 2015 naar één inwoner

In december 2015 ontspoorde een demonstratie tegen de plaatsing van een asielzoekerscentrum (AZC) in Geldermalsen, een dorp in Gelderland. Het bestuur had geen interesse in de opvattingen van haar inwoners en wilde snel geld binnenhalen door 1200 vermeende vluchtelingen opvang te bieden. Vervolgens gingen de inwoners de straat op en werd massaal politie en de mobiele eenheid ingezet om de eigen bevolking in toom te houden. Dit ontspoorde uiteraard en nu krijgt één persoon de eindafrekening op zijn bord; 24.493 euro.

Op de bewuste avond verzamelden honderden woedende inwoners zich aan de poorten van het gemeentehuis. Daar was een propagandavoorstelling aan de gang over zielige asielzoekers en de goedwillende gemeente. De bevolking kreeg geen enkele mogelijkheid aangeboden om enige kritiek of zelfs maar aanvulling te geven over de plotselinge plannen van het gemeentebestuur om 1200 asielzoekers in hun midden te plaatsen.

De ware achtergrond voor het ‘humanitaire’ gebaar was dat de gemeente Geldermalsen een enorm begrotingstekort had. Een landelijke trend, veel gemeenten besloten met de opname van een groeiende groep asielzoekers een extra zakcentje te verdienen door grond te verkopen, daar te gaan bouwen en de volledige rekening van de landelijke overheid vergoed te krijgen.

Hoewel de woede dus goed te begrijpen was wil de gemeente alle kosten van de betreffende avond volledig op haar inwoners verhalen. In dit geval één persoon die voor alle kosten moet gaan opdraaien, men legt een schadeclaim neer van een kleine 25.000 euro. Inmiddels is een donatieactie opgestart om deze persoon te ondersteunen. Mocht u meer over deze echte humanitaire actie willen weten volg dan deze verwijzing.

One comment

Comments are closed.