Slovenië: verkiezingsoverwinning centrumrechtse Sloveense Democratische Partij

De Sloveense Democratische Partij (SDS) heeft gisteren de Sloveense nationale verkiezingen gewonnen, met het binnenhalen van 25 van de 90 zetels in het nationale parlement. Maar liefst 9 partijen hebben zetels gewonnen, wat duidt op een verdeeld politiek landschap. Grote verliezer is de liberale partij Stranka modernega centra (SMC) die van de 36 zetels er nog maar 10 overhouden. De nationalisten van Slovenska nacionalna stranka (SNS) komen met 4 zetels als nieuwe politieke kracht in het parlement. Van de ruim 1,7 miljoen kiezers is 51,97 procent naar het stemlokaal gegaan om een stem uit te brengen.

De overtuigende winnaar van de verkiezingen gisteren is aldus SDS, die ongeveer een kwart van de uitgebrachte stemmen ontving. De vraag blijft nog open of de SDS-president Janez Janša ook een nieuwe regering zal kunnen vormen. Het resultaat van de verkiezingen biedt geen eenduidige oplossing voor het vormen van een nieuwe coalitie. Van de negen partijen die in het parlement zetels hebben, hebben zes van hen tijdens de verkiezingcampagne aangegeven dat zij niet met de SDS zullen deelnemen aan een regering.

Janez Janša was eerder premier van het land en nu dus voorman van de SDS, de partij is afgelopen jaren naar een plek rechts van het politiek midden opgeschoven en is daarbij toegetreden tot de Europese Volkspartij in het Europees Parlement. Ze hebben daar 5 zetels. In deze fractie zetelen ook het Vlaamse CD&V en de Nederlandse CDA. De SDS bevindt zich echter dichter bij Hongarije en premier Viktor Orban als het om de belangrijke vraagstukken gaat.

Tijdens de campagne liet Janša weten geen voorstander te zijn van de Soros-quota voor het verplicht opnemen van immigranten. Ook gaf hij aan de grenzen extra te gaan versterken om zo te voorkomen dat smokkelroutes via Slovenië kunnen lopen. Deze opvattingen komen overeen met de positie van de Visegrad-landen in de EU en het zou zo maar mogelijk zijn dat deze landen er een extra bondgenoot bij krijgen om de politiek vanuit de Europese Unie tegengewicht te bieden.

One comment

  1. OEF, Je ziet dat er nog landen zijn waar verstand zegeviert en die zou je niet dadelijk in dat kamp vinden, Landen zoals Belgie en de andere SOEP verliezen hun verstand en denken enkel aan hun eigen gewin. Ik denk dat Soros, Junker, Merkel en de andere EU dictators zullen protten laten als ze hun verlies gaan opmeten.

Comments are closed.