Ieder jaar worden in Brugge en Abbeville Joris van Severen, Jan Ryckoort en zijn lotgenoten door comités herdacht, ze kwamen om door Franse soldaten in 1940 te Abbeville. Van Severen is een icoon uit de Vlaamse én Nederlandse beweging en zal zonder twijfel bij velen bekend zijn, hoewel wellicht niet al zijn filosofische en politieke opvattingen. ReAct kon dit jaar aanwezig zijn bij deze herdenking en iets proeven van de sfeer, de toespraken en de ideeën van de persoon van Severen die er nog steeds leven. Daarbij nam de voorzitter van de Stichting Joris van Severen Luc Seynaeve de tijd om onze lezers voor de microfoon iets te vertellen over deze herdenking.

Dit jaar viel de herdenking in het pinksterweekeinde, evenwel werkt men ieder jaar een vast programma af. Een rondleiding langs enkele plaatsen die in het leven van de Brugse Abbeville-slachtoffers een rol hebben gespeeld. Vervolgens naar de toegangspoort tot het Bourgoensche Cruyce, het voormalige woonhuis van Joris van Severen in de Wollestraat te Brugge. Daar memoreert een gedenkplaat de namen van de vier Brugse slachtoffers van het Bloedbad van Abbeville. Hier werd stilgestaan bij het drama en werden twee toespraken gehouden en kransen gelegd, daaronder ook een korte uiteenzetting van de Brugse schepen Philip Pierins die sprak namens het bestuur van de stad zelf.

In de namiddag was er in de knusse Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekenskapel te Brugge een Heilige Mis, met mooie woorden van de pastor over de vermoorde Joris van Severen en zijn lotgenoten, dit alles werd begeleid door Gregoriaanse liederen. Na deze plechtige gebeurtenis was er een receptie ingeregeld voor alle aanwezigen, Luc Seynaeve beantwoordde daar enkele vragen van ReAct over Joris van Severen en deze herdenking;

Op de dag erna was er het jaarlijks bezoek aan het graf van Joris van Severen en Jan Ryckoort, een ononderbroken traditie die alreeds 78 jaren duurt. Aldaar werd een korte plechtigheid gehouden, door middel van het neerleggen van bloemen, enkele gedichten, een gebed, het Wilhelmus en hield de voorzitter van Stichting Joris van Severen Luc Seyneave er een grafrede. In deze rede omschreef de voorzitter van Severen als iemand met een uniek politieke ideeëngoed. ‘Plus est en vous’ (Meer is in u) was zijn leidraad, als individualist, waarbij het individu het best denkt en handelt in functie van de gemeenschap.

Dit alles werd geplaatst in het toenmalige maatschappelijke tijdskader, waartoe veel van de ideeën van Joris van Severen behoren. Toch zijn ook een aantal van zijn politieke opvattingen vandaag nog interessant, zoals de familie, beroep en corporaties als de steunpilaren van een solidaristische volksgemeenschap. Of wellicht wel van Severens droom die inmiddels enigszins werkelijkheid is geworden, namelijk de Benelux, die misschien ook nog wel eens kan doorgroeien naar de (nog) niet behaalde droom, te weten het herstel van de 17 Provinciën.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Joris van Severenherdenking te Brugge en Abbeville”

  1. Geachte,

    Zou u mij kunnen toevertrouwen waar en wanneer de herdenking van Joris van Severen te Brugge of Abbeville 2019, plaatsvind?

    Met mijn genoegen en vriendelijke groet,

    Kris Martens.

    1. Vermoedelijk het weekeinde 18/19 mei, zoals voorgaande jaren ook het geval. Voor meer informatie kunt u terecht bij het studiecentrum Joris van Severen via http://jorisvanseveren.org/

Trending

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading