Begrotingsvoorstel Europese Unie: Nederland mag fors meer geld afdragen

Deze week heeft de Europese Commissie een nieuw begrotingsvoorstel gedaan voor het jaar 2021-2027 en deze wordt vervolgens aan de Europese Parlementsleden voorgelegd. Het budget wordt verhoogd en gaat van bijna 1.000 miljard euro voor de periode 2014 tot en met 2020 naar 1.300 miljard over de daar opvolgende zeven jaar. Naast deze verhoging komt nog het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie waardoor er straks een gat in de Europese begroting zit en dat moet worden opgevangen door de overige lidstaten.

Voor Nederland betekent dat het volgende; op dit moment gaat er op jaarbasis uit onze staatskas zeven miljard euro naar de EU en volgens de nieuwe begroting kan dit oplopen tot bijna tien miljard euro. Onderdeel van de verhoging is dat Nederland een afdrachtskorting van maar liefst 1 miljard moet gaan inleveren. Nederland betaalt op dit moment relatief al veel al af aan het Europese bestuursorgaan en behoort tot wat men noemt de nettobetalers.

De eerste reacties vanuit de Nederlandse regering waren negatief. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet o.a. weten dat het onbespreekbaar is dat Nederland zijn korting op de afdracht verliest. “Nederland draagt veel meer bij dan andere landen, het is niet meer in verhouding. En dat wordt nu nog schever getrokken’’.

Overigens is de begroting slechts een voorstel, waarover in het Europees Parlement nog zal worden gediscussieerd. De regeringsleiders en de leden van het Europees Parlement moeten uiteindelijk nog instemmen met de voorgestelde begroting.

2 comments

  1. Het Westen is letterlijk zijn eigen ondergang aan het financieren.

  2. Het zou natuurlijk al een heel stuk schelen als Europa een absolute rem zet op het aantrekken van armoedelanden die alleen maar geld onttrekken aan het Euro-begroting. Feitelijk zou dat moeten gelden voor alle zuidelijke euro-landen. Zolang dat niet gebeurt blijft Nederland de melkkoe voor allerlei profiteurs.

Comments are closed.