Nederlandse Openbaar Ministerie vervolgt Dokkumse verdedigers Sinterklaasfeest

Het Openbaar Minister (OM) in Nederland heeft toch besloten om de Friezen te vervolgen die vorig jaar de bussen van anti-Zwarte Piet extremisten op de snelweg A7 bij Joure tegenhielden. De groep was vanuit Amsterdam naar Dokkum vertrokken om daar het Sinterklaasfeest te verstoren. Eerder waren er vanuit de anti-Zwarte Piet groep al diverse bedreigingen en intimidaties te lezen, die onder Friezen voor de nodige onrust zorgden. Het vervolgen van de Friezen is een opvallende actie vanuit het OM, omdat ze in het verleden groepen die demonstraties verstoorden nooit heeft vervolgd.

De Anti-Zwarte Pietactivisten waren in aanloop naar de Sinterklaasintocht regelmatig met opvallende acties in het nieuws. Het begon met druk uitoefenen op de burgemeester met het stellen van allerlei voorwaarden, zo moesten er lessen over Zwarte Piet worden gegeven op basisscholen of ’dialoogavonden’ met bewoners. De oprichter van de organisatie liet zelfs op de sociale media weten een bom op de Sinterklaasintocht te willen gooien, zodat kinderen; ‘massaal onder zijn hersenresten en botsplinters’ komen te zitten.

De verdachte Friezen staan terecht voor het verhinderen van een anti-Zwarte Piet-demonstratie bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum. De persoon die de oproep tot blokkade op Facebook zou hebben gedaan, wordt gedagvaard voor opruiing. Er zijn dagvaardingen naar maar liefst 34 mensen verstuurd. Men wordt verweten opzettelijk de snelweg te hebben geblokkeerd en daarmee voor een gevaarlijke verkeerssituatie hebben gezorgd.

Het OM laat tevens weten dat het recht op demonstratie een belangrijk recht in onze Grondwet is. Dat is een opvallende melding, omdat in het verleden de handhaver van de rechtsorde zich hierover nooit druk heeft gemaakt. De talloze verstoringen van extreemlinks tot aan het zelf voorkomen van hele demonstraties is nooit aanleiding geweest voor het OM om op dergelijke gronden de verantwoordelijke personen of organisaties te vervolgen.

De verdachten moeten verschijnen voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden. Vanwege de omvang van de zaak staan de zaken op drie verschillende dagen bij de rechtbank gepland: 6, 7 en 8 juni 2018.

2 comments

  1. Hieruit blijkt weer dat het ‘recht’ in Nederland zo krom is als een hoepel. Talloze keren zijn rechtse demonstraties door extreem links gehinderd en verhinderd zonder gerechtelijke gevolgen. Nu Friezen zich terecht verzetten tegen de verstoring van een kinderfeest en een moordaanslag op Sinterklaas, iets wat de de overheid na liet, worden ze voor het gerecht gedaagd. Gekker en krommer kan het niet worden. De mannen en vrouwen die deze ongewassen beroepswerklozen hebben tegengehouden verdienen een onderscheiding in plaats van een dagvaarding. Schandelijk!

  2. Ik dacht dat er alleen in België bij de gerechtelijke troep incompetente lafaards rondliepen.
    Niet dus.

Comments are closed.