Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland: PVV in 30 gemeenten zetels, FvD in gemeenteraad Amsterdam

De twee landelijke rechts-populistische partijen hebben flink wat zetels gewonnen. Allerhande lokale, leefbaar en divers rechtse partijen konden ook overal op zetels rekenen. Met name de Partij voor de Vrijheid (PVV), die hiervoor slechts in twee gemeenten zetelde, te weten Den Haag en Almere, kon flink wat volksvertegenwoordigers op de lijst bijschrijven. In Amsterdam, bolwerk van het grootbedrijf en extreemlinks, haalde toch wat verrassend het Forum voor Democratie (FvD) drie zetels.

Overal waar de PVV meedeed haalde ze dus zetels. Toch was het niet allemaal koek en ei, in Almere ging de partij terug van 9 naar 6 zetels en in Den Haag zelfs van 7 naar 2. In de laatste stad had men wel zware concurrentie van de Groep de Mos, een partij met een rechtse en lokale signatuur, die zelfs de grootste van de stad is geworden. In bevolkingsrijke steden zoals Rotterdam, Utrecht, Maastricht Zoetermeer en Enschede komt men voor het eerst in de gemeenteraad. Vanuit de gedachte om de partij te verwortelen in de samenleving kan men bij de PVV zeker tevreden zijn.

Ondanks weken van keiharde, negatieve campagne, met name vanuit de media, mag het Forum voor Democratie toch een drietal zetels innemen te Amsterdam. Dit is voor de landelijke partij, opgericht in 2016, de eerste maal dat men buiten de Tweede Kamer zetels wint. De partij keerde zich in de campagne met name tegen de verspillende, lokale bureaucratie. De partij ondersteunde daarbij in Rotterdam publiekelijk Leefbaar Rotterdam. GroenLinks wint in Amsterdam overtuigend de verkiezingen.

Het valt verder nog op dat zowel in Den Haag (Groep de Mos) als Rotterdam (Leefbaar Rotterdam) de lokale, populistische partijen de grootste zijn geworden. In Rotterdam ging Leefbaar met drie zetels terug naar 11, maar toch nog met een voorsprong van 6 zetels op de nummers twee. Dat is wederom een landelijke trend die zichtbaar is en erop duidt dat de populariteit van de landelijke, historisch grote partijen zoals de PvdA en de VVD nog altijd verder kan slinken.

Daartoe draagt bij dat allochtonen, met name islamieten, langzaam zich steeds beter beginnen te organiseren buiten de linkse politieke partijen. De voornaamste partij die dit weet te doen is DENK, een islamitische partij met vooral Turken en Marokkanen. Ze komt in 13 gemeenteraden binnen en daarbij zijn vooral Rotterdam met 3 zetels en Utrecht met 2 zetels noemenswaardig. Ook islamitische partijen als NIDA (in Rotterdam) en de Islamdemocraten (Den Haag) haalden zetels.

2 comments

  1. Nog een paar verkiezingen en dan wordt er geschreven in het Arabisch…… er zijn nog 2 partijen met Nederlandse oorsprong die ook nog een zetel hebben weten te bemachtigen.

    1. Ik woon als Nederlandse in België.Ik mag geen twee nationaliteiten hebben.Binnekort zijn er in België ook gemeente raad verkiezingen.Al jaren zeg ik nog FF en we hebben een moslim als burgemeester.Nu al zit de gemeente raad vol moslims.Mijn dochter is de enigste Belg in haar klas. Ik denk dat het niet lang meer duren gaat voor er Arabisch in de klas een verplicht vak wordt.
      .

Comments are closed.