Op 25 februari 2018 overleed Frie Verbrugge, oud-actieleider van Voorpost Nederland, in Roosendaal te Noord-Brabant. Zeeuws-Vlaming, muzikant, schrijver, activist, familieman en groot voorstander van de hereniging van Nederland en Vlaanderen én vriend van Zuid-Afrika. Hij was ongeveer 18 jaar in de functie van actieleider van de Nederlandse afdeling actief en maakte daarin zeer tumultueuze jaren van de vorige eeuw mee als prominent activist van deze nationalistische actiegroep. De Nederlanden verliezen met zijn heengaan een uitzonderlijk mens en een sterke vertegenwoordiger voor deze zaak.

Frie werd geboren in Oostburg dat in Zeeuws-Vlaanderen ligt, op de grens van het huidige Nederland, waar men juist erg gericht is op de Vlaamse cultuur. Enig kind van een Duitse vader en een Nederlandse moeder, groeide hij relatief zorgeloos op in de moeilijke naoorlogse periode. Vanwege zijn baan verhuisde Frie samen met zijn vrouw in de jaren zeventig naar het Brabantse Hoeven, om daar eigenhandig een boerderij vanaf de grond op te knappen.

Eind jaren zeventig kwam Frie Verbrugge in contact met Voorpost vanwege een artikel in de blad ‘t Pallieterke dat in een Antwerpse winkel lag. Na contact met Luc Vermeulen, kwam deze naar Nederland toe en werd vanaf dat moment besloten om een Nederlandse afdeling van Voorpost op te richten. Frie zou vanaf einde jaren zeventig tot midden van de jaren negentig van de vorige eeuw de actieleider blijven van Voorpost Nederland.

Dit waren roerige jaren, waarin het uitermate lastig was om als rechtse organisatie in Nederland publiekelijk te manifesteren. Men kon toch langzaam een landelijke werking opbouwen met een aantal afdelingen; Friesland, Den Haag en in het westen van Brabant, waar het zwaartepunt van de werking was. De opvattingen die men ging verspreiden betrof de Nederlandse gedachte van het samengaan van Nederland en Vlaanderen, steun aan de Afrikaners in Zuid-Afrika en tegen de massale immigratie.

Met name jaren tachtig werden ontsierd door buitensporig geweld van extreemlinks tegen andersdenkenden. Voor de nationalistische actiegroep had dit als gevolg dat de strategie om middels info-kraampjes ideeën naar de bevolking toe te brengen kon rekenen op intimidatie en grof geweld van antifascisten. In 1983 werd Voorpost gedwongen om in Nederland ondergronds te gaan, toen de voorzitter van Nederland Broer Wiersma een brandbom in zijn woning kreeg geworpen. Gelukkig kwam hijzelf en gezin hier zonder ernstige verwondingen van af.

Ondanks dit alles bleef Frie Verbrugge een kleine twintig jaar actieleider van Voorpost en daarmee een voorname vertegenwoordiger van de Nederlandse gedachte. Hij sprak op sporenherdenkingen, bij nationalistische organisaties in Nederland, organiseerde acties en vergaderingen en stond de media te woord. Met daarnaast een drukke baan een gezin van vier. Tot de laatste jaren van zijn leven een bewust nationalist, helemaal in lijn met Willem van Oranje, Vader des Vaderlands, dienaar van de eeuwige Nederlanden.

Het is niet nodig te hopen om te ondernemen noch te slagen om te volharden

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Afscheid van Frie Verbrugge (1945-2018); een sterke vertegenwoordiger van de Nederlanden”

  1. Frie was voorzitter, geen actieleider.

Trending

%d bloggers liken dit: