Maakt Marion Maréchal-(Le Pen) een comeback ?

Nadat de hoge verwachtingen bij de laatste Franse presidentsverkiezingen niet werden ingelost, rammelde het bij het Franse Front National. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Het uitgebleven succes zorgde voor interne spanningen, verwijten, ruzies en afscheuringen. Florian Philippot, een man die volgens ons niet in die partij thuishoorde, scheurde af en richtte zijn eigen partij, Les Patriotes, op, en nam één volksvertegenwoordiger, twee Europarlementsleden en verschillende plaatselijke mandatarissen van het FN in zijn zog mee. De man lag ook aan de basis van de onverwachte politieke abdicatie van Marion Maréchal-Le Pen.

RechtsActueel wees op 28 mei 2015 al op negatieve invloeden van die man. Nationalistische partijen, en dat geldt voor heel Europa, willen maar niet inzien dat verruimingskandidaten zeer zelden een meerwaarde betekenen. Komt nog bovenop dat het vaak trouwe militanten zijn, die voor de heren en dames nieuwkomers, de plaats moeten ruimen. Die opportunisten duiken alleen maar op wanneer een zitje gegarandeerd is, wanneer er boter bij de vis is. Het Front National betaalt daarvoor nu het gelag, net zoals andere partijen – ook in ‘Vlaanderen’- dat in het verleden ook mochten ondervinden. Maar goed, over tot de orde van de dag.

Bij het Front National is er opnieuw een beetje licht aan het einde van de tunnel. Het lijkt wel of Marion Maréchal-(Le Pen) een ‘comeback’ niet uitsluit. De kleindochter van de historische FN-leider Jean-Marie, is genodigde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de conservatieven in de Verenigde Staten, een eer die weinige Europeanen te beurt valt. Tijdens de conferentie van ‘Conservative Political Action Conference’ (CPAC), zal ze als tweede spreker (na Mike Pence, vice-president van de VS) het woord voeren. Daags nadien, nu vrijdag aanstaande, is het de beurt aan Donald Trump himself.

Nigel Farage, het boegbeeld van de Brexit, zal eveneens van de partij zijn. Sommige nationalistische Franse vrienden zien in die uitnodiging van Marion een vernedering voor tante Marine. Dat lijkt ons een beetje overdreven. Dat Marion, en niet Marine, voor de conferentie werd uitgenodigd, ligt waarschijnlijk aan enkele (nieuwe) ethische standpunten die Philippot er wist door te drukken, met de goedkeuring van Marine.

Dat alles betekent wellicht niet dat Marion Maréchal de touwtjes van het FN onmiddellijk in handen gaat nemen, maar dat wil wel zeggen dat ze de politiek niet voorgoed vaarwel heeft gezegd, wat als een hoopgevend signaal mag beschouwd worden. Naar verluidt werkt ze aan een strategie die de verschillende rechtse strekkingen zou kunnen verzoenen. Hoe jong deze intelligente dame ook is, het is volgens ons een van de weinigen die het tij in Frankrijk (lees FN) nog kan keren. Zij is immers de afspiegeling van het identitaire Frankrijk zoals velen het willen. Een beetje de Jeanne d’Arc van de 21ste eeuw.

3 comments

  1. Eindelijk lijken de perikelen gestopt te zijn en de plooien glad gestreken het is niet omdat Marion naar de VS gaat dat er onenigheid moet zijn tussen het bestuur, enkel een sterke band is nodig om onze rechtse partijen te steunen. ” EENDRACHT MAAKT MACHT ” handen in elkaar en de neuzen in de goede richting. Ik hoop dat men in het FN begrepen heeft dat het anders niet werkt. Dit geld evenzeer voor het VB enkel samenhangen baat en zij die het anders willen , weg er mee en een schop onder de kont.

Comments are closed.