Opinie: CD&V is de pedalen kwijt

Dat de christen democraten zich sinds de verkiezingen van 2014 niet echt goed meer in hun vel voelen, is een open deur intrappen. De partij is eigenlijk sinds de Tweede Wereldoorlog traag maar gestaag electoraal aan het verliezen. De huidige tactiek om kiezers te winnen is duidelijk: al sinds enkele jaren proberen de christen democraten om moslimstemmen binnen te halen. Rijkelijk laat, want de partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum doen dit al decennialang.

Als je de moslimstemmen wilt binnenhalen, is een islamkritische stem zoals die van Hendrik Bogaert binnen je partij uiteraard een blok aan het been. Het lijkt er echter sterk op dat de CD&V-top Bogaert min of meer laat begaan, om op die manier stemmen van ontevreden N-VA’ers en misschien zelfs VB’ers binnen te rijven. Een twijfelachtige tactiek.

Hiermee komen we bij de kern van het probleem: het gebrek aan duidelijkheid van de CD&V. Je zou de houding en het programma van de partij nog het best kunnen samenvatten als ‘vijftig tinten grijs’. Die ‘enerzijds-anderzijds’ houding zorgt er ook voor dat de kiezers afhaken. Op de koop toe voert de partij oppositie tegen de regering waar ze zelf deel van uitmaakt, zoals de hele heisa rond Theo Francken alweer heeft aangetoond.

De dubbelzinnige houding van de CD&V op Europees niveau is echter nog het meest beschamend. Geen enkele christen democraat veroordeelde het gedrag van de Spaanse premier Rajoy over het overdreven gebruik van geweld tegenover de Catalanen en het opsluiten van Catalaanse politici. Alsof dat nog niet erg genoeg is, verklaarde nationaal partijvoorzitter Wouter Beke in Terzake, in een uitzending (vlak na de Nederlandse verkiezingen), dat hij voorstander is van de kiesdrempel van 5%. Lees: wij willen geen concurrentie van kleine partijen.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw riepen de pastoors tijdens de misviering op om “voor de katholieken te stemmen, want een stem voor een andere partij is een zonde”. Het is duidelijk dat de CD&V heimwee heeft naar die periode, toen de partij ruimschoots veertig (!) procent van de stemmen kon binnenrijven.

We kunnen de partij van Beke dan ook alleen maar aanraden om de C van christelijk te schrappen, de D van democratisch en de V van Vlaams, want geen van de drie kernwoorden dekken de lading nog…

One comment

  1. Grafdelver Herman van Rompuy heeft intussen Hendrik Bogaert ijskoud afgeserveerd. Zoals bekend is de gewezen ‘Europees president’ supporter van een doorgedreven ‘moslimisering’ op het Europese vasteland.

Comments are closed.