Uit de uitslag van de verkiezingen voor het Catalaans parlement zijn de partijen die een voorstander zijn van onafhankelijkheid van Catalonië als grote winnaar uit de bus gekomen. Dit met op de achtergrond een hoge kiezersopkomst, die rond de 82 procent ligt. Hoewel de pro-Spaanse Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía, Burgers – Partij van het Staatsburgerschap, het meeste stemmen behaalde en 37 zetels, komen de drie onafhankelijkheidspartijen samen op 70 van 135 zetels uit. Dat betekent dus dat er in het nieuwe parlement een meerderheid is voor een onafhankelijk Catalonië.

De twee grote politieke partijen in Spanje haalden tijdens deze verkiezingen in Catalonië povere uitslagen. De Spaanse regeringspartij Partido Popular zag zijn slechtste resultaat in jaren en kwam op 3 zetels. De socialisten, die ook negatief tegenover de Catalaanse onafhankelijkheid staan, behaalden 17 zetels. Opvallend is dus dat deze partijen die in Spanje een grote rol spelen hier nauwelijks een factor van betekenis zijn.

De Catalaanse president in ballingschap, Carles Puigdemont, deed met zijn partij Junts pel Sí (Samen voor Catalonië) mee en behaalde 34 zetels. Puigdemont liet tijdens de persconferentie weten te willen onderhandelen ‘zonder voorwaarden’ met Madrid en deed ook aan de Europese instituties een oproep om zijn verhaal aan te horen. Volgens Puigdemont is de positie van de onafhankelijkheidspartijen ‘sterker dan ooit’.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Onafhankelijkheidspartijen in Catalonië behalen meerderheid bij verkiezing”

  1. Ja maar de tweede Franco wil er een stokje voor steken net zoals zijn voorganger Lafaard Franco i We zijn daar nog niet aan de Nuuf patatten , maar eenheid wint en Catalonië zal alles doen wat nodig is om Onafhankelijk te worden.

Trending

%d bloggers liken dit: