Er wordt weleens gezegd dat Vlamingen pas kwaad worden als je aan hun drank raakt. Mocht dat écht zo zijn, dan werd er heel wat betoogd de voorbije jaren, wat dus niet het geval was, maar de dranksector is wél erg kwaad op de huidige bazen van Belgenland. En uiteraard ontkent de bevoegde minister alles in alle toonaarden. Of anders gesteld: de sector liegt er op los volgens hem. Desalniettemin heeft de accijnsverhoging van 2015 het omgekeerde bereikt dan wat de doelstellingen vooropstelden. “De sector moest heel wat mensen ontslaan plus de begroting werd niet gedicht, integendeel!” De woede zit terecht hoog bij de drankhandelaars en ondertussen zijn het de buurlanden die goed verdienen aan de Belgenlanders die daar hun geestverruimende dranken gaan inslaan. Iedereen denkt immers aan zijn portemonnee, in de eerste plaats de consument. En het ergste van al? Al van VOOR deze accijnsverhogingen gestemd werden, werd voor bovenstaande feiten al verwittigd. Zelfs het kleinste kind – nee, niét Johan Van Overtveldt deze keer – kon voorspellen wat er zou gebeuren met deze overhaaste en ondoordachte asociale maatregel. En wie ook boos is en de sector steunt? De boze jongens en meisjes van het Vlaams Belang:

Ondoordachte accijnsverhogingen ramp voor sector en werkgelegenheid
Vlaams Belang vraagt terugkeer naar accijnsniveau van voor 2015

De ondoordachte accijnsverhoging die de federale regering in 2015 doorvoerde blijkt zijn doel helemaal gemist te hebben. Ter herinnering: op 1 november 2015 stegen de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken respectievelijk met30% en 40%. Die maatregel moest extra geld opleveren om het gat in de begroting te dichten, maar nu blijkt het systeem contraproductief te werken – net zoals het Vlaams Belang en de drankensector zelf reeds in 2015 voorspelden. Terwijl de regering op extra maandelijkse inkomsten ter waarde van 15 miljoen had gerekend, heeft men integendeel in 2016 en 2017 een tekort van 242 miljoen euro opgebouwd, én vallen ook nog eens de btw-ontvangsten 114 miljoen euro lager uit dan voorzien.

Maar voor minister Johan Van Overtveldt is er geen vuiltje aan de lucht. In 2016 wuifde hij de enorme daling in verkoop van sterke dranken weg met het argument dat de consument in 2015 zijn voorraad had ingeslagen voor de accijnsverhoging. En vandaag durft hij te beweren dat er opnieuw geen probleem is, omdat de verkoop in 2017 stabiel blijft tegenover die (dramatisch lage!) verkoop in 2016. Niet correct trouwens, de verkoop van bijvoorbeeld whisky daalde dit jaar opnieuw met meer dan 10% tegenover rampjaar 2016.

De prijsverhogingen hebben de verkoop dus stevig doen dalen, wat tot ontslagen heeft geleid in de sector. Eén op de vijf leden van de sectorvereniging – zowel producenten als handelaars – moest in 2016 werknemers ontslaan, en voor 2017 zitten we aan dezelfde cijfers. Grote drankenconcerns gaven intussen ook aan minder te gaan investeren in dit land. Intussen wrijven de handelaars in Nederland, Frankrijk en Luxemburg in de handen. Vooral de verkoop van schuimwijn (+63 procent) en sterkedrank (+98 procent) nam in 2017 spectaculair toe in onze buurlanden, waar men uiteraard zeer tevreden is over deze ‘kracht van verandering’.

Het Vlaams Belang roept de federale regering dan ook op om de ondoordachte accijnsverhogingen van 2015 zo snel mogelijk terug te draaien, teneinde de dramatische verkoopcijfers en de bijhorende ontslagen in de sector een halt toe te roepen. Vlaams Belang fractievoorzitter Barbara Pas: “Het koppig blijven vasthouden van minister Van Overtveldt aan een falende maatregel en een falend beleid betekent een regelrechte ramp voor de sector van wijn en gedestilleerd, én voor de werkgelegenheid in die sector. Ik roep hem dan ook op om vanaf 1 januari 2018 de accijnsverhoging van 2015 ongedaan te maken.”

En zo heb je meteen alle cijfertjes. Schol!

sda.jpg

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Dranksector zwaar slachtoffer accijnsverhoging: “Zijn allemaal leugens!”, zegt de minister”

 1. Een glaasje op zn tijd kan geen kwaad hoor Alexander. En laat mensen nou aub lekker zelf bepalen of ze wel of niet een glaasje lusten.
  Het idee om de prijs zo krankzinnig op te jagen kan alleen maar van een debiel komen. We hebben hetzelfde gezien met de benzine accijns in Nederland, diverse malen over, waardoor er direct meer over de grens werd gepompt. En men gaat nu hetzelfde zien met de boodschappen na de accijnsverhoging.
  Mensen zijn niet gek, en ondanks wat de politiek blijft beweren hebben mensen NIET meer te besteden, maar wordt het ieder jaar minder,


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 2. Frederik Van der Linden

  Onlangs kwam ik in een café, zag drie vrienden en trakteerde. 4 pintjes, 8.40 eur aub Niet meer te doen voor een gewone mens.

 3. Ik drink geen alcohol. Nooit gedaan en ik zal er ook nooit aan beginnen.

  De Vlaming kan beter minder vergif drinken en meer aandacht schenken aan de huidige situatie in het Westen.

Trending

%d