Catalaanse oppositieleiders opgesloten wegens opruiing

De twee leiders van de voornaamste onafhankelijkheidsorganisaties zitten inmiddels in het gevang, met als aanklacht opruiing. De Spaanse rechter heeft dit besloten vanwege hun rol in het organiseren van het referendum. Het gaat om Jordi Sànchez van de Assemblea Nacional Catalana en Jordi Cuixart van Òmnium Cultural. Beiden hebben niet de mogelijkheid van borgtocht opgelegd gekregen en moeten dus gedurende het onderzoek in het gevang verblijven. Inmiddels worden er doorheen Europa demonstraties op touw gezet om hiertegen te protesteren.

Vorige week werd ook al het hoofd van de Catalaanse politie Josep-Lluís Trapero door de rechter ondervraagd en beschuldigd niet voldoende tegen de volksraadpleging te hebben ondernomen. Trapero werd zijn identiteitskaart afgenomen, maar kwam wel op vrije voeten. De oorspronkelijke aanklachten richtten zich op de demonstraties voor de onafhankelijkheid van eind september, maar de Spaanse rechter is uiteindelijk gegaan voor aanklachten helemaal gericht op het referendum zelf.

De Europese Unie heeft vanaf dag één de Spaanse regering gesteund in wat men een anti-grondwettelijk referendum noemt. Eurocommissaris Frans Timmermans noemde het geweld tegen gewone burgers die wilden stemmen ‘proportioneel’ en sprak van het ‘beschermen van de rechtstaat’. Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie verklaarde waarom men deze positie inneemt; men is bang dat dit gevolgen kan hebben voor andere volksbewegingen om zich ook onafhankelijk te verklaren.

Het is op het moment voor de Europese Unie al lastig om deze groep landen te besturen en men zit dus niet te wachten op nog meer lastige landen. Daarbij komt dat Spanje altijd een goede volger in de Unie is geweest en met Catalonië is dat nog maar afwachten. Juncker ziet dan ook graag dat het Spaanse staatsapparaat de situatie in Catalonië ‘onder controle’ brengt. Dat lijkt nu dan meer en meer te gaan gebeuren.

6 comments

 1. “Daarbij komt dat Spanje altijd een goede volger in de Unie is geweest en met Catalonië is dat nog maar afwachten.”
  Het is eerder dat Spanje een dankbaar land is geweest om geld in te pompen. Alle verbeteringen in de infrastructuur zijn de laatste decennia door de EU gefinancierd. Cataluña zal zich veel onafhankelijker opstellen, hun economie kan wedijveren met de Noordelijke EU-leden. Als Spanje Cataluña kwijtraakt. zal dat Spanje in een economische crisis storten. En Spanje in crisis is de EU in een zware crisis. Daarom kan de EU zich een afscheiding niet veroorloven.


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 2. De post van Alexander laat me niet los. Tja met wie hebben we nu “echt” te doen?

 3. Ik weet eerlijk gezegd niet echt wat ik van die Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging moet denken. Volgens sommige kameraden zijn die Catalanen niets anders dan linkse idioten die weg willen van het (racistische) Spanje, maar geen problemen hebben met de niet-blanke invasie van hun “landje”.

  Je kent dat wel; “ras bestaat niet” en “iedereen kan Catalaan worden”. Met dat soort van links-liberale waanzin ben ik het niet eens.

  Hier is een (Engelstalig) artikel van de Alt-Right over de Catalaanse situatie: https://altright.com/2017/10/01/damage-to-catalonia/

Comments are closed.