Parlement wil Grote Moskee Brussel weg – 12 jaar na Vlaams Blok

De onderzoekscommissie na de islamterreur van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel, waarbij 35 mensen werden omgebracht door de moslimsekte, is haar conclusies aan het formuleren.  Eén ervan werd door Patrick Dewael (VLD) al met veel misbaar aangekondigd:  men heeft ‘ontdekt’ dat de Grote Moskee in Brussel een bron is van moslimextremisme, omdat daar door Saoudi-Arabië de meest radicale interpretatie van de islam, het salafisme, verspreid wordt. 

Klein detail: waar de traditionele partijen dus 35 doden nodig hadden om dat evidente feit te ontdekken, vroeg het Vlaams Blok al in 2004 om de Grote Moskee aan te pakken.  Men wilde niet luisteren – tot het te laat was.

Dat er in de Grote Moskee in Brussel verdachte zaken gebeurden was al ruim en breed bekend sinds een rapport van de Veiligheid van de Staat, die al in 2001 waarschuwde.  Maar de traditionele partijen verkozen zoals gewoonlijk niet naar de feiten te kijken, maar modieuze kletspraat uit te slaan: en dus werd er verder getoeterd over multicultureel samenleven, tolerantie, verdraagzaamheid en andere synoniemen voor lafheid en onderwerping.

In 2004 probeerde het Vlaams Blok dan maar de zaak terug op de agenda te zetten.  Met een voorstel van resolutie vroegen kamerlid Filip De Man en kamerlid Jaak Van Den Broeck, recent overleden, nog niet eens een sluiting van de moskee maar minstens een grondig onderzoek naar de buitenlandse geldstromen.  Ze deden dat met een uitgebreide argumentatie, maar vooral deze zinssnede valt op:  ‘ De greep van deze mogendheden en organisaties op de uit de migratie afkomstige moslimbevolking betekent een bedreiging voor onze nationale veiligheid, het behoud van de democratische rechtsstaat en de scheiding van kerk en staat.’  Nu de multiculturele nachtmerrie samen met 35 mensen ontploft is, is die verwijzing naar de nationale veiligheid, liefst 12 jaar voor de aanslagen, zonder meer visionair te noemen.

In een normale parlementaire democratie zouden voorstellen van volksvertegenwoordigers besproken worden, minstens in een commissie, en daarna ter stemming voorgelegd worden aan de voltallige volksvergadering.  In Belgistan dus niet.  Daar worden zo’n voorstellen van het Vlaams Blok, hoe terecht ook, enkel formeel ‘in overweging genomen’ – en gooien de traditionele partijen ze vervolgens in de kelder op de stapel papier, en wordt geweigerd erover in een commissie te debatteren.  En zo weigerden de traditionele partijen sinds 2004 om het probleem van de Grote Moskee onder ogen te zien.

Ik hoor af en toe wel eens zeggen dat het VB altijd de waarheid heeft gesproken, maar ‘op de verkeerde manier’.  Het doet mij altijd denken aan die wetenschapper die op de brandstapel verbrand werd, omdat hij gezegd had dat de wereld niet plat was, maar rond.  Ik denk niet dat die wetenschapper zijn leven had kunnen redden, door het op ‘een andere manier’ te zeggen; ik zou ook niet weten hoe je anders kan formuleren dat de wereld rond is.  Ik denk eerder dat er een inherent risico verbonden is aan het te vroeg openlijk uitspreken van een waarheid; mensen hebben vaak de neiging de groep na te praten, de modieuze meningen te herhalen, en beschouwen wie daarvan te fel afwijkt als ‘een lastige’.

Filip De Man is, en wijlen Jaak Van Den Broeck was wellicht een ‘lastige’.  Maar ze spraken ook de waarheid, 12 jaar voor de aanslagen die ultiem hun gelijk bevestigden.  Het zal een zoet moment zijn wanneer nu uitgerekend Patrick Dewael (VLD) dat met een stemming zal laten bevestigen.

Hier de link naar het volledige document:  vlaamsblokvoorstelresolutietegengrotemoskee51k0767001

 

5 comments

  1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
    Wat heb je aan “gelijk” als tientallen onschuldige mensen zijn vermoord door parlementariërs die geen verantwoordelijkheid willen nemen en andersdenkenden afdoen als “racisten”.

Comments are closed.