Catalonië gaat zondag stemmen, scholen roepen burgers op stemlokalen open te houden

De Catalaanse onderwijsgemeenschap neemt serieuze stappen om zorg te dragen dat burgers wel op 1 oktober in de klaslokalen hun stem kunnen uitbrengen. Men wil voldoende mensen kunnen mobiliseren mocht de politie inderdaad overgaan tot het bezetten en afsluiten van stemlokalen. Dit zijn concrete dreigementen van de Spaanse regering, die alles op alles lijkt te zetten om te voorkomen dat aankomende zondag een volksraadpleging voor de onafhankelijkheid van Catalonië kan plaatsvinden. Door bestuurders doorheen Catalonië worden echter gewoon alle voorbereidingen getroffen voor het organiseren van het referendum.

De laatste ontwikkelingen rond het onafhankelijkheidsreferendum zorgen wel voor oplopende spanningen. Het hooggerechtshof en de regering in Madrid hebben de volksraadpleging illegaal verklaard. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht van hoge ambtenaren in Barcelona en de regering heeft duizenden extra agenten naar Catalonië gestuurd die de stembusgang moeten blokkeren. Ook is het gezag over de Catalaanse politie door de Spaanse overheid overgenomen.

Het is voor buitenstaanders onduidelijk hoe verkiezingsoperatie precies gaat verlopen. Er zou een geheim plan bestaan om de stembusgang toch door te laten gaan. Op een aantal plekken zijn inmiddels stembiljetten en campagnemateriaal in beslag genomen. Ook zijn er websites over de verkiezingen geblokkeerd. Veel burgemeesters en lagere functionarissen weten niet waar de stembussen zijn opgeslagen, maar men houdt rekening dat het referendum gewoon doorgang vindt.

Inmiddels worden de Spaanse acties ook buiten het land volop bekritiseerd. Catalaanse advocaten willen de arrestaties van hun volksvertegenwoordigers aanhangig maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Volgens de advocaten worden er fundamentele mensenrechten geschonden. Men heeft in Catalonië al langer de steun van de bekende klokkenluider Julian Assange die eenzelfde positie inneemt en een volksraadpleging in Catalonië vol ondersteunt.

2 comments

Comments are closed.