AfD wint verkiezingen, verovert Oost-Duitsland: partij splitst, coalitie met Merkel?

resultaatverkiezingen

Het is gebeurd, de Duitsers hebben gekozen. Na jarenlange ‘GROKO’ of ‘Grote Coalitie’ tussen de christendemocratische CDU/CSU van Angela Merkel en de socialistische SPD van Martin Schulz gaven de Duitsers Merkel een stevige oorveeg: haar partij behaalt het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog, en ook de socialisten delen in de klappen.  Grote winnaar is de rechtsnationalistische AFD, die bij een vorige verkiezing nog net de intrede in de Bundestag miste maar deze keer met bijna 100 zetels haar plek stevig opeist.

Over de oorzaak van deze verschuiving bestaat er bij vriend en vijand in Duitsland geen enkele twijfel. De landverrader Angela Merkel heeft in strijd met alle wetten de grenzen van Duitsland wagenwijd opengezet voor meer dan 1 miljoen veelal islamitische indringers, waaronder terroristen, aanranders, verkrachters en criminelen van gemeen recht. De massale aanrandingen in Keulen, de aanslagen in Berlijn en elders, de cijfers van verkrachtingen die door het dak gaan: vele Duitsers beseffen dat Angela Merkel daarvoor de politieke verantwoordelijke is. En ze hebben haar daarvoor met de AfD de rekening gepresenteerd.

Dit gezegd zijnde moet men anderzijds toch wel de vraag stellen wat er eigenlijk moet gebeuren vooraleer de Duitser in meerderheid voor een andere koers kiest. Merkel mag dan wel een stevige klap incasseren, haar walgelijke partij haalt toch nog altijd meer dan 30%. De socialisten behouden ook nog steeds 20%. De knettergekke multiculturele Groenen en de communisten van Die Linke zijn samen ook nog eens goed voor 16%. Net als bij ons is de propaganda via onderwijs, leugenpers en traditionele politiek nog altijd voor vele mensen te sterk. Ook deze keer zal Duitsland opgezadeld worden met wellicht een heel lakse regering inzake immigratie, want Merkel moet om steun gaan bedelen bij de linksliberale FDP en dan nog linksere Groenen…

Het meest hoopvolle signaal komt uit het oosten, de voormalige DDR. De vervanging van blanke Duitsers door multiculturele import is daar nog niet zover gevorderd, en mensen hebben er na een halve eeuw communisme een immuniteit ontwikkeld tegenover staatspropaganda en leugenpers. De AfD haalt hier percentages die wel nog een gezonde weerbaarheid weerspiegelen: hier is de partij vaak de tweede van het land, en op sommige plaatsen zelfs ronduit de grootste. In haar eigen kieskring maakt partijvoorzitter Frauke Petry van AfD de grootste partij.  Dat geeft hoop voor de toekomst.

partijvoorzitter Frauke Petri, die zich als gematigd-conservatief profileert?
Alexander Gauland, één van de bekwame radikale topkandidaten van de AfD: op ramkoers met partijvoorzitter Frauke Petry?

Grote vraag is nu echter of de AfD met het snelle succes en de enorme groei zou kunnen omgaan. De partij is en blijft een geheel met diverse vleugels, waarbij radicalen en gematigden openlijk vechtend over de kasseien rollen. Al tijdens de kiescampagne ging partijvoorzitter Frauke Petry, die zichzelf als gematigd conservatief profileert, in de clinch met Alexander Gauland, een van de woordvoerders van de radicale nationalisten. Gauland wees het ziekelijke Duitse schuldcomplex over de Tweede Wereldoorlog af, en verklaarde dat Duitsland fier kan zijn op de militaire prestaties van de soldaten van de Wehrmacht tijdens de Twee Wereldoorlogen. ‘ Zonder die uitspraken hadden we zelfs nog meer stemmen kunnen halen’, beweerde Petry live in een uitzending van de leugenpers zondagavond.

Gauland wil ook een harde oppositie ‘die Merkel opjaagt’, Petry wil ‘constructief’ zijn en droomt van machtsdeelname. Er zal dan ook nog moeten blijken of de AfD een slagkrachtige fractie kan vormen die met alle neuzen in dezelfde richting de Duitsers geeft waarom ze gevraagd hebben: een harde rechtsnationale oppositie. Afwachten maar.

UPDATE 25.09.2017  Frauke Petry heeft tijdens een persconferentie van de AfD de partij opgeblazen, door te zeggen dat zij in de Bundestag gaat zetelen maar niet als lid van de AfD-fractie.  Overal in Duitsland gaan aanhangers van Petry over tot splitsing, zoals in de Landtag van Mecklenburg-Vorpommern, waar 4 regionale parlementsleden een eigen fractie vormen.  Petry verklaart dat zij ‘constructief’ aan politiek wil doen – en biedt zich zo aan als mogelijke coalitiepartner voor Merkel en FDP in de Bundestag.  Merkel maakte gisteren al een opvallende opening naar rechts, door een strenger immigratie- en veiligheidsbeleid aan te kondigen.  De AfD-leiding reageert woedend en eist dat Petry uit de partij stapt.  Meteen tekent zich ook een verbijsterend scenario af:  voor een meerderheid in de Bundestag zijn 355 zetels nodig.  Merkel en FDP hebben er samen al 326.  Als Frauke Petry erin slaagt om vanuit de 94 AfD-verkozenen 29 zetels los te weken voor een zogezegd ‘gematigde’ splinterbeweging, dan kan zij Merkel aan een meerderheid helpen – en zelf minister worden.

6 comments

  1. AfD zijn kartonnen duitserkes, echte betonBLOK Duitsers stemmen NPD ! PoCo-geobsdeerden probeerden VRUCHTELOOS die partij te laten verbieden door het Duitse Grondwettelijk Hof, wat bleek uit de vrijspraak in januari van dit jaar !

  2. Ik denk dat AFD er geslepen moet mee beginnen, terwijl de laffe politiekers achterom kijken moeten zij ( AFD ) ze de kop indrukken en niet zoals Gauland het wil bal ik het gezicht slaan, het doen op een zachte aanpak zo zullen ze er nog plezier aan beleven en zien dat Merkel zich te pletter vliegt op de ruiten zoals een vogel in een glazen kooi.

Comments are closed.