Spaanse regering voert druk op om Catalaans referendum tegen te houden

De afgelopen dagen vinden talloze Catalaanse protesten plaats voor steun van democratie en het referendum voor zelfbeschikking. Vanuit de Spaanse regering heeft men gereageerd door meer politie naar de autonome regio toe te sturen en poogt men de lokale politie over te nemen. Het is duidelijk dat Spanje de druk opvoert om te voorkomen dat de Catalanen een referendum houden over onafhankelijkheid. Het is een situatie die gemakkelijk uit de hand kan lopen, zeker nu de afgelopen ook tegenstanders van het referendum de straat opgaan en het tot schermutselingen komt. De Europese Unie is tot op heden stil over de gebeurtenissen in Spanje.

Op een week voordat het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid zou moeten plaatsvinden, heeft de regering in Madrid stappen ondernomen om de controle van de politie van Catalonië over te nemen. De federale politie heeft de lokale leiding geïnformeerd dat Spanje nu de lakens uitdeelt, met als reden dat men daar geen opdrachten uitvoert en dus onder de paramilitaire politie-eenheid Guardia Civil komt te staan. De Catalaanse minister van binnenlandse zaken Joaquim Forn liet weten dit niet te accepteren.

Dit komt bij het gegeven dat de regering al zo’n 4000 Spaanse politiemensen extra naar Catalonië heeft verzonden, die zich voegen bij de 5000 federale politiemensen die daar normaal al zijn. Volgens het ministerie in Madrid ondersteunen de nieuwkomers de regionale politiemacht in Catalonië, die de verantwoordelijkheid voor de openbare orde houdt. De politie gaat openbare ruimtes in de gaten houden en komt in actie als er tekenen zijn van wat men illegale verkiezingen noemt.

Naast personeel verscheept de Spaans regering ook massaal materiaal naar Catalonië;

Ondanks de druk wil de regionale regering van Catalonië volharden in haar plan om op 1 oktober een volksraadpleging te houden. Deze volksbevraging werd eerder door het Spaanse Grondwettelijk Hof verboden. De Spaanse premier Mariano Rajoy herhaalde tijdens een bijeenkomst van zijn conservatieve Partido Popular nogmaals dat ‘het referendum niet zal plaatsvinden’. Honderdduizenden Catalanen trokken deze week de straat op om te protesteren tegen het beleid van Madrid, voor de Catalaanse instituties en voor het recht om een referendum te houden.

Dergelijke opvattingen vinden steun onder brede lagen van de bevolking. Ze gingen er o.a. dokters, brandweermannen, studenten en professoren gezamenlijk de straat op om deze eisen kracht bij te zetten. Dit ondanks dreigementen om te gehoorzamen aan de Spaanse overheid en geen gebouwen hiervoor te openen of op een andere wijze mee te werken aan het referendum. Ook de kerk blijft niet stil, vanuit de Catalaanse katholieke kerk hebben zo’n 300 priesters en diakens een manifest voor zelfbeschikking ondertekend.

5 comments

  1. DOORDUWEN met Catalaanse muitende legereenheden en dito politie ! DOORDUWEN gvd, nu of nooit !

  2. Het FRANCO tijdperk is terug, onderdrukking van eigen volk om ze te laten beslissen wat ZIJ willen. niet wat er door hun strot word geramd net zoals het Konijn Verhofstad bij ons heeft gedaan met de Euro; Lafaards zie je nu overal net zoals hier Hee Rudy De Leeuw

  3. Om de onafhankelijkheid van “regio’s” in de kiem te smoren, zetten centralistische staten altijd, en graag, veel politiekracht in. Dan wordt er nooit bezuinigd op overheidsmiddelen. En mogen er straks doden vallen.

Comments are closed.