Nationale feestdag Catalonië én een mogelijk nieuw referendum

Meer dan een miljoen Catalanen gingen deze week de straat op om de nationale feestdag van Catalonië te vieren. 11 september is de dag van de val van Barcelona in 1714 en men brengt dan hulde aan de gevallenen van de afscheidingsoorlog. De dag ging gepaard met een luidere roep om Catalaanse afhankelijkheid en men heeft dan ook besloten om op 1 oktober van dit jaar een referendum te gaan organiseren met dit als onderwerp. Het grondwettelijke hof van Spanje heeft dit echter verboden.

Omdat aan het verbod geen gehoor is gegeven wordt er naar meer dan 700 Catalaanse verkozenen, die het referendum willen organiseren, sinds deze week een onderzoek ingesteld. Ze worden door de Spaanse autoriteiten van ongehoorzaamheid, misbruik en verduistering beschuldigd. Daarbij gaat de Spaanse regering ook de uitgaven van Catalonië controleren, om te bekijken of men geen geld besteed aan ‘illegale activiteiten’ zoals het door Spanje verboden referendum.

Het is een Spaanse actie binnen lange periode van touwtrekken over het besteden van gelden en de controle hierover. De onenigheden lopen alleen maar verder op. Voorname Catalanen, als de burgemeester van Barcelona en de voorzitter van het parlement, spreken inmiddels van ‘ongekende repressie’ en roepen op tot een dialoog met de staat, met als doel dat ze het referendum gaat goedkeuren. De positie van de Spaanse regering is dat het ‘recht op afscheiding’ niet in de grondwet staat en er is dan ook geen discussie over onafhankelijkheid mogelijk.

Op het moment is Catalonië een van de zeventien autonome regio’s binnen de Spaanse staat. Men heeft een eigen deelstraatregering en parlement met uitvoerende en rechtgevende macht. De economie is groter dan bijvoorbeeld dat van buurland Portugal. Catalonië draagt veel af aan de centrale regering in Madrid, maar veel inwoners vinden dat de regio daar te weinig voor terugkrijgt.

Volgens peilingen zijn tussen de 70 en 80 procent van de Catalanen voorstander van het houden van een referendum, maar dan moet het wel de steun hebben van zowel de Spaanse als de lokale regering. Anders ligt het slechts op 40 procent. De steun voor de onafhankelijkheid zelf zou door iets minder dan de helft van de Catalanen worden gedragen, zo’n 45 procent.