De regering van de partijen VVD en PVDA onder Mark Rutte is inmiddels al vanaf half maart demissionair. Er wordt nog altijd druk onderhandeld en velen vinden het inmiddels hoog tijd voor Rutte III. Het is geen snelle samenstelling en er wordt dan ook links en rechts gemopperd, al zouden de deelnemers daar maar wat aan het kletsen zijn. Vanuit diverse hoeken zijn er berichten dat het inderdaad moeizaam verloopt, maar dat onder leiding van informateur Gerrit Zalm rustig alle delicate onderwerpen worden doorlopen en blokkades worden weggewerkt. Een aantal onderwerpen kwamen deze week stevig naar voren.

Zo zijn er in de zorg en welzijn huisartsen en patiënten die onrustig zijn vanwege de enorme kosten die worden afgewenteld op met name de patiënten. Er wordt gevreesd dat het eigen risico nog meer omlaag gaat. Momenteel zijn er zelfs al mensen die vanwege de kosten overwegen met medicijnen te stoppen. Huisartsen zien zelfs al dat steeds vaker zorg wordt gemeden, om zorgkosten te besparen.

Een ander heet hangijzer is de verhoging van de lerarensalarissen in het basisonderwijs. Deze kwestie komt ook aan de onderhandelingstafel, nadat de afgelopen week – na een crisisberaad – werd besloten geen extra geld hiervoor uit te trekken, maar dat zal een nieuwe regering wel moeten doen. Er wordt verwacht dat dat er een substantieel bedrag in de begroting voor 2018 wordt opgenomen.

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie maakt zich druk over het voornemen van de nieuwe regering om het raadgevend referendum uit de wet te halen.

Dan is er nog het leger, officieel eindigt in december 2017 namelijk het mandaat van de vier grote militaire missies. Een kleine duizend Nederlandse militairen verkeren al maanden in onzekerheid of zij aankomende januari worden uitgezonden naar een oorlogsgebied. Door de onderhandelingen over een nieuw kabinet is hierover nog steeds geen besluit genomen. Het gaat om het verlengen van de missies in Mali, Irak, Afghanistan en Litouwen.

De meeste betrokkenen bij de onderhandelingen verwachten dat eind september of begin oktober het kabinet-Rutte III aantreedt.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Langdurende onderhandelingen Nederlandse regering zorgen voor onrust”

  1. […] onderhandelingen over de arbeidersmarkt wordt nog druk gesproken. Evenwel vermoedt iedereen dat begin oktober een nieuwe regering aantreedt en zou bestaan uit 16 ministers, 3 meer dan in de huidige […]


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Trending

%d