Onderhandelingen voor Nederlandse regering op dag 123 aangekomen

Aan het einde van deze werkweek werd er niets naar buiten gebracht over de vorderingen voor het samenstellen van een nieuwe Nederlandse regering. Men liet enkel weten dat vanaf maandag de onderhandelaars verder praten in een ander gebouw, namelijk het Johan de Witthuis op loopafstand van het Tweede Kamergebouw op het Binnenhof, waar tot op heden de meeste gesprekken plaatsvonden. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijken onder toezicht van informateur Gerrit Zalm nog niet op onoverkomelijke problemen te zijn gestuit, men overlegt over de belangrijke onderwerpen en is onderweg naar een meerderheidskabinet.

Informateur Zalm ging op woensdag 28 juni voor het eerst in gesprek met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Inmiddels zijn stilaan de eerste plannen voorzichtig op papier gekomen, die gaan dan naar het Centraal Planbureau voor doorrekening en een inschatting van de koopkrachteffecten. Gerrit Zalm heeft na zijn aantreden specialisten van de vier onderhandelende partijen in verschillende groepen onderverdeeld aan het werk gezet en die zijn nog altijd druk met elkaar aan het onderhandelen.

Zo is er een groep die zich buigt over de zorgthema’s en een groep voor de financieel-economische onderwerpen. Dan zijn er nog de medisch-ethische onderwerpen, klimaat, immigratie, waarover allemaal nog onenigheden zijn. Op sociaal-economisch gebied wordt nog altijd gewacht op reacties van de werknemers- en werkgeversorganisaties, als het bijvoorbeeld gaat over de hervormingen op de arbeidsmarkt.

Een heet hangijzer is de immigratieparagraaf. De ChristenUnie zou in deze flexibeler zijn dan GroenLinks. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om tegemoet te komen aan de wens van D66 en ChristenUnie voor nog een kinderpardon voor immigranten. VVD en CDA waren hier altijd fel op tegen vanwege de aanzuigende werking. Dat argument valt echter weg als de ChristenUnie wil instemmen met de vluchtelingenafspraken, waarbij asielprocedures buiten de EU worden verplaatst.

Er is onder de meeste partijen veel optimisme dat deze regeringssamenstelling gaat slagen en men zal blij zijn als er überhaupt een meerderheidskabinet komt. De onderhandelingen zijn volgens meerdere bronnen al verder gevorderd dan ooit het geval was met GroenLinks. Het ‘complete verhaal’ is echter volgende week nog niet af. Dat moet na de vakantie gebeuren, vanaf komende vrijdag gaan de onderhandelaars twee weken op vakantie.

6 comments

  1. Het is allemaal een pot nat, ik stem niet meer op de huidige partijen, doe aan dit circus niet meer mee! Ze gaan allemaal in zee met de Bilderbergers en EU-USSR, ze willen ons allemaal naar de NWO leiden! Wat we nodig hebben zijn partijen die onafhankelijk van dit alles zijn en voor hun eigen volk en de waarheid op komen! Heill de Waarheid!

    1. Fijn dat u er zo over denkt,ik heb u al eens op een ander {verdwenen} forum gemeld.Dat meewerken aan deze poppenkast u eigen ondergang zal brengen.

      Groet Johan.

    1. Ook de PVV is onderdeel van dit demoNcraties systeem,en zal zich dus binnen de kaders ervan moeten bewegen.

Comments are closed.