Vandaag vervolgt de nieuwe informateur Gerrit Zalm de gesprekken met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het is de tweede week in de volgende stap van het proces voor het samenstellen van een nieuwe regering. Er is inmiddels vastgesteld dat alle partijen voldoende vertrouwen hebben om samen te werken, dus gaat men verder om afspraken te maken over een reeks aan onderwerpen. Zo wordt er gesproken over immateriële zaken, de zogenoemde medisch-ethische kwesties, maar ook over de financieel-economische stand van Nederland. Zalm liet eerder weten dat hij ook met andere gevoelige kwesties, zoals migratie en het klimaat, niet wil wachten tot op het laatste moment.

Na de eerste gesprekken onder de leiding van Gerrit Zalm (o.a. oud-minister van Financiën) de vorige week waren ingezet, schoven in de dagen erop de nodige deskundigen aan om de onderhandelaars van de diverse partij bij te praten over de belangrijke onderwerpen. Dat ging dan om de president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank, directeur Laura van Geest van het Centraal Planbureau, voorzitter Manon Leijten van de Studiegroep Begrotingsruimte, directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau en voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad.

Gerrit Zalm heeft een specifieke opdracht uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangen. De informateur gaat onderzoeken of het mogelijk is om een kabinet te vormen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat streeft naar brede steun in de volksvertegenwoordiging. Daarom zal het regeerakkoord wellicht zelfs nog wat breder moeten zijn dan deze vier partijen, aangezien de vier partijen in de Tweede Kamer slechts kunnen rekenen op een minimale meerderheid van 76 zetels. Eerder sprak de oud-Minister al over ‘een duurzaam en stabiel kabinet te vormen’, zonder de ‘kloof in de samenleving’ uit het oog te verliezen.

Zalm liet al snel weten erop te hopen dat het samenstellen van een regeerakkoord geen honderd dagen gaat duren en dat het ook geen 100 bladzijden zal tellen, zoals dit bij kabinet-Kok (het zgn. Paarse kabinet van 1998 tot en met 2002) het geval was. En dat het de belangrijkste taak is te kijken welke potentiële hobbels er liggen om tot een coalitie te komen. Deze hobbels kan men oplossen met afspraken in het afsluitende akkoord. Vooral D66 en ChristenUnie verschillen op medisch-ethisch vlak inhoudelijk veel van elkaar. Het grootste obstakel is waarschijnlijk stervenshulp bij een voltooid leven.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Informateur Gerrit Zalm loopt onderwerpen door voor nieuwe regering van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie”

  1. hopelijk bakt de vis van Zalm.

Trending

%d bloggers liken dit: