Wederom een week van gesprekken en onderzoeken naar een mogelijke partners voor een nieuw Nederlandse kabinet. Zonder de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders, want deze partij wordt door de informateur niet meegenomen tijdens de verdere onderhandelingen. Herman Tjeenk Willink sprak afgelopen dinsdag met fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) over het vervolg van de kabinetsformatie. Eerder op dezelfde dag sprak de informateur al met Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Aan het einde van de week zat GroenLinks als vierde partner nog aan tafel, men gaat het met hen erbij proberen.

De informateur doet aldus een uiterste poging de vastgelopen formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks een doorstart te laten maken. Onder zijn leiding kwamen de voormannen van de vier partijen donderdagochtend vroeg bijeen in het Catshuis. Het is onder de vorige informateur juist vastgelopen op de eisen van GroenLinks. De partij zal wederom een drietal voor haar belangrijke punten op tafel leggen, te weten; immigratie, milieu en inkomensverschillen.

GroenLinks is – zo bleek al uit de verkiezingsretoriek en haar partijprogramma – van plan om de Nederlandse bevolking nog verder uit te knijpen. De partij wil meer immigranten toelaten, spreekt zelfs over een soort van ondergrens en wil over de hele linie de belastingen verhogen om o.a. diverse groene projecten te kunnen financieren. Hoewel D’66 op dergelijke punten ver zou kunnen meegaan, wordt dit veel moeilijker voor de VVD en het CDA.

Het was dus een klein feestje bij GroenLinks, omdat de partij misschien toch in een nieuw kabinet kan gaan deelnemen. Gezien Tjeenk Willink als eerste voor een meerderheidskabinet wenst gaan, lijkt dit de optie die nog veel verder moet worden onderzocht. Mede omdat alle andere combinaties onhaalbaar waren en dan blijft simpelweg de herstart van VVD, CDA, D66 en GroenLinks nog als optie over.

Daarbij moet gezegd dat nogmaals is uitgesproken dat de politieke partijen die er nu toe doen geen minderheidskabinet zien zitten. Al wordt onder de nodige druk natuurlijk veel vloeibaar. Dan blijft uiteraard ook de mogelijkheid open om helemaal te stoppen met formeren en over een paar maanden wederom naar stembus te gaan.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

7 reacties op “Nederlandse informateur Tjeenk Willink wil kabinet met GroenLinks formeren”

 1. Te achterlijk voor woorden stomme fossiel Moet Nederland helemaal van de kaart geveegd worden.!! Ik hoop dat jullie de eerste kallen voor je kop krijgen. Fraudeurs.!!!

 2. ssheinrich1923

  Ik ben niet voor die zionistische Wilders, maar hij is wel de tweede geworden, dus mag hij wel meepraten vind ik! Dit is ondemocratisch, daarom die ik aan dit circus niet meer mee! Je kunt stemmen op wie je wild, maar zij, de Haagse kliek, bepalen toch wie er gaan regeren!

 3. Vrienden uit het noorden, wat is er in godsnaam fout met het mooi Nederlandse woord “vormen”? Waarom moet een kabinet zo onnederlands “geformeerd” worden? Stop de verloedering van onze mooie moedertaal!

 4. Iederen ziet toch dat die 75-jarige fossiele gek volledig van het padje af is. Ben ik nou zo slim of zijn al die kamerleden zo dom ?

 5. Jos De Vriendt

  Dat is goed nieuws voor Geert WILDERS de partij zal slapende groot worden en binnenkort een
  grote islam terroristen aanslag DAN GAAN DE OGEN OPEN…ZE VOLGEN GEWOON HET
  BOEK DE KORAN..is niet verboden…WILDERS die gewoon de waarheid zegt VERBODEN

Trending

%d bloggers liken dit: