Dit weekeinde, op 11 juni,  mogen de Fransen opnieuw naar de stembus, ditmaal om de uittredende volksvertegenwoordiging te vervangen. Dankzij de bijna dagelijkse islamitische aanslagen zijn deze verkiezingen door de media wat naar de achtergrond geschoven. Nochtans zal politiek Frankrijk er na het weekeinde totaal anders uit zien. De verkiezing van een niet-klassieke kandidaat tot president was – in de perceptie – al een revolutie(tje) op zich.

anf

We kunnen dus nu al meegeven dat de samenstelling van het nieuwe parlement er heel anders zal uitzien. Voor klassiek links en rechts, PS en LR, die om beurt de lakens uitdeelden, zal nu een oppositierol zijn weggelegd, of Macron moet weer een soort ‘cohabitation’ uit zijn hoed toveren.  Met grote waarschijnlijkheid komt zijn nieuwe partij (samenraapsel zou beter zijn) ‘En Marche’, als grote winnaar uit die stembusgang.

7 tot 25 FN-zetels volgens de peilingen

Maar dé vraag die ons het meeste bezighoudt is: hoeveel mensen zal het FN naar de Assemblee kunnen sturen? In verschillende peilingen scoort de partij 18%. In 2012 was de uitslag 13,60% (2 zetels). Naargelang de peilingen betekent dat tussen de 7 en de 25 zetels. Vergeleken met de 2 zetels waarover ze vandaag beschikken, kan dat als een redelijk succes beschouwd worden. Maar de grote, verhoopte politieke doorbraak zal nog niet voor dit jaar zijn. In een proportioneel stelsel zou de partij natuurlijk wel vlotjes 100 (op 577) zetels binnenhalen. Men kan die verkiezingen ook niet vergelijken met de presidentsverkiezingen van enkele weken geleden. Er dienen zich nu meer kandidaten en lijsten aan en de populariteit van plaatselijke figuren kan doorslaggevend zijn.

We mogen(en kunnen) ons dus niet blindstaren op die 11 miljoen kiezers die in mei nog voor Marine Le Pen hebben gestemd. Van de meer dan 100 verhoopte (volgens sommige bronnen zelfs 130) zitjes in de Assemblee, waarvan enkele maanden geleden nog sprake was, zal dus weinig in huis komen.  

Recente Peilingen

Een recente peiling van Kantar Sofres-Onepont geeft volgende resultaten: En Marche en Modem (Macron) 31%, FN 18%, LR 17%, France Insoumise (Mélenchon) 12% en PS 8%.

In zetels geeft die peiling volgende samenstelling: En Marche en Moden (Macron): tussen de 320 en de 350 zetels, LR: 140 à 155, PS en aanhangsels: 40 à 50, FI: 20 à 30 en het FN: 10 à 15.

Hieruit blijkt nog maar eens hoe ondemocratisch dat kiesstelsel wel is. LR zou met 1% minder stemmen dan het FN, wel 140 zetels meer halen.

(Er zit we een redelijke foutenmarge in deze peiling, wat enkele verschuivingen niet onmogelijk maakt. De opkomst voor wetgevende verkiezingen is altijd ongeveer 20% lager dan die voor de presidentsverkiezingen).

Nog enkele andere peilingen voor het FN (bij al die peilingen haalt het FN 18%, wat wel opmerkelijk is)

  • LégiTrack Opinionway-Orpi: 7 à 17 zetels
  • Harris Interactive-Indeed pour LCP:  8 à 22 zetels
  • Cevipof Ipsos Sopra-Steria: 5 à 15 zetels

Bij de verkiezingen van 2012 behaalde het FN in de eerste ronde 13,60%.

Uit al de peilingen blijkt dat de nieuwe Franse president over een comfortabele parlementaire meerderheid zal kunnen beschikken. Na het debacle met François Hollande, snakken onze zuiderburen naar vernieuwing. Mede daardoor wordt het Front National geen grote speler bij deze verkiezingen.

Exit Marine Le Pen en nieuwe partijnaam?

Waarschijnlijk zal het Front National in zo’n 300 à 350 (van de 577) kiesomschrijvingen de tweede ronde halen, waaruit dan, in het beste geval, 25 volksvertegenwoordigers zullen verkozen worden. Het is aan hen om de partij een nieuw elan te geven.

Sinds de presidentsverkiezingen bestaat er immers een malaise binnen de partij. Doordat het verhoopte resultaat uitbleef, worden er schuldigen gezocht. De campagne van de presidentsverkiezingen startte uitstekend, maar eindigde in mineur. Het mag gezegd worden: het laatste tv-debat van Marine – we drukken ons eufemistisch uit – was niet goed. Intern wordt er nu gesproken over een naamswijziging voor de partij en sommigen zouden Marine, van wie de familienaam volgens hen te beladen is, zelfs willen wippen. Maar zover zijn we nog niet.

Het worden alleszins zeer moeilijke verkiezingen voor het FN. Van de twee huidige volksvertegenwoordigers is Marion Maréchal al ontslagnemend en de tweede, Mter Gilbert Collard, bevindt zich in ongunstige positie in de Gard.

Bovendien bevestigen de eerste exit-polls van de Fransen uit het buitenland reeds een klinkende overwinning van Macron. Sommige kandidaten halen zelfs meer dan 50%, maar omdat dat over onvoldoende kiezers gaat, zijn deze niet onmiddellijk in de eerste ronde verkozen.

Over 4 dagen weten we meer. We wensen Marine en heel de ploeg toch een succesvolle verkiezing toe. Het zal nodig zijn. Hopelijk halen ze 15 zetels, nodig om een erkende parlementaire groep te vormen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Zondag eerste kiesronde Frankrijk, FN slechts kleine speler en dat heeft intern gevolgen”

  1. Wat een idioot systeem. Democratie in volle actie.

  2. Door dit, volstrekt fascistische ondemocratische en tirannieke, kiessysteem blijven de Franse grenzen wagenwijd open staan en is iedere burger een prooi voor jihadististen, terroristen en psychopaten. Frankrijk moet dan ook als reeds nu geïslamiseerd land zo snel mogelijk de EU uit, zodat de andere EU-landen hun eigen grenzen kunnen gaan bewaken en het leger direct gaan moderniseren. Ook zullen, Nederlanders, ook eens een keer uit onze schulp-angsten moeten en stoppen met al die nicknames, want aan al die angsthazen heb je in de praktijk he-le-maal niks en heb je je eigen patriottische oorlog bij voorbaat verloren. Dit wou ik ff kwijt !


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Trending

%d bloggers liken dit: