Gisteren sprak Informateur Herman Tjeenk Willink met fractievoorzitters Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) over hun inzet en ideeën bij het formeren van een nieuw kabinet. Willink kreeg enkele dagen eerder zijn opdracht uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, om daarna aan te slag te gaan en te bekijken welke politieke partijen met elkaar samen een kabinet kunnen gaan vormen. Hij sprak ook al met alle grote politieke formaties, met als grote uitzondering Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid, die dus voorlopig niet wordt betrokken in de onderhandelingen.

De informateur liet weten dat hij op een meerderheidskabinet zal aansturen, dat op voldoende steun kan rekenen in de Eerste en Tweede Kamer. Willink heeft daarbij aangegeven dat hij met alle partijen contact zal houden over de kabinetsformatie. De nieuwe informateur komt op een moment binnen waarop het formatieproces helemaal vast zit. De afgelopen weken is het nodige geprobeerd, maar alle mogelijke meerderheidscoalities kwamen op bezwaren van minimaal één partij. Willink heeft bij de partijen dan ook een beroep gedaan om niet direct naar de volgende verkiezingen en het partijbelang te kijken, maar ook naar het landsbelang.

Forum voor Democratie fractieleider Thierry Baudet was niet te spreken over de benoeming van Tjeenk Willink als informateur.

Vijf partijen zijn er uitgenodigd voor de eerste gesprekken en het betreft hier: VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Daarbij worden dan direct ook de moeilijke dossiers aangestipt, zoals bijvoorbeeld migratie waar de onderhandelingen met GroenLinks op stuk liepen. Of waar het de ChristenUnie en het CDA betrof, liet Wellink weten dat politiek om meer gaat dan inkomensplaatjes, zoals het erkend worden en het waardig leven. Daarnaast bedrukte de informateur dat het belangrijk is dat Nederland snel beslist hoe het kijkt naar de toekomst van Europa.

De grote vraag is natuurlijk of het Tjeenk Willink wel gaat lukken om een kabinet te vormen. Willink liet weten in eerste instantie te zoeken naar een meerderheidskabinet, maar liet niet doorschemeren welke voorkeurscombinatie hij voor zich ziet. Hoelang het formatieproces gaat duren is niet bekend, de tijdsduur noemde de informateur niet van heel groot belang en of de formatie nog voor de zomer afgerond moet zijn wilde Willink niet laten weten.

Wel verhaalde Tjeenk Willink nog kort voor de media zijn zienswijze op de Nederlandse politiek. Deze is “.. vaak aan de late kant bij de aanpak van maatschappelijke problemen: de arbeidsmarkt, de huizenmarkt, de vergrijzing , het klimaatvraagstuk. De noodzakelijke maatregelen die dan uiteindelijk moeten worden genomen zijn daardoor pijnlijker dan eerder nodig was geweest.”

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Met nieuwe informateur Tjeenk Willink gaan gesprekken over Nederlandse kabinetsformatie verder”

  1. Alphons Mantel

    die PvdA-(Partij van de Allochtonen) fossielen moeten nu eindelijk eens ophoepelen; ze leden een mega-verlies in maart en kennen hun plaats dus nog steeds niet; de immigratie kost alle belastingbetalers jaarlijks 7 miljard euro, naast de gigantische schade aan natuur en milieu.

  2. Veelbelovende start van de oude rakker: de politici moeten niet direct naar het partijbelang kijken, maar OOK naar het landsbelang. Moet een VOLKSvertegenwoordiger dan niet op de eerste plaats naar landsbelang=volksbelang kijken? Is het woord politicus niet afgeleid van het Griekse “polis”, een oeroude benaming voor “volksgemeenschap”? De oude Romeinen, die de Griekse beschaving hebben gejat, zullen met hùn gevleugeld spreekwoord de hedendaagse politici allicht al wat meer aanspreken: Pecunia non olet (geld stinkt niet). Veel geluk, Meneer Willink!

Trending

%d bloggers liken dit: