De Nederlandse Eerste Kamer heeft dinsdag het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne goedgekeurd. Dat betekent dat ook Nederland akkoord is gegaan met dit verdrag en niets meer de definitieve goedkeuring in de weg lijkt te staan. Dit was de laatste handtekening van een EU- land en er is de verwachting dat het proces nu snel kan worden voltooid, op tijd voor de top tussen de EU en Oekraïne in juli van dit jaar. Op de goedkeuring hiervan komt veel kritiek, omdat een merendeel van de Nederlandse bevolking zich eerder hiertegen uitsprak.

Hoewel het bewuste verdrag in eerste instantie al in 2015 door Tweede en Eerste Kamer werd aangenomen, hield men vorig jaar april een referendum onder de Nederlandse bevolking en stemde 61 procent van de opgekomen kiezers tegen. Nu veertien maanden later blijkt dat dit raadgevende referendum niet veel betekenis had, want de Nederlandse regering stemt toch in met het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Men heeft hiervoor maanden gezocht naar een uitweg, vorig jaar werd overeengekomen met andere Europese leiders dat er een ‘inlegvel’ bij het verdrag zou komen.

De enige aanpassing is dan een ook deze summier tekst, waarbij onder meer staat dat het verdrag voor Oekraine geen zicht geeft op het EU-lidmaatschap en de EU-landen niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen. Dat het ook niet betekent dat werknemers uit Oekraïne nu makkelijk in de EU kunnen gaan werken. Het is duidelijk een verhaal gericht op de zorgen van de Nederlandse bevolking, zonder dat het daadwerkelijk ook wat aan het verdrag veranderd.

Het Burgercomité-EU, een van de organisatoren van het referendum, is in tegenstelling tot Minister-president Mark Rutte niet te spreken over de goedkeuring van het verdrag.

Het waren de negen van de twaalf leden van de CDA-fractie die bij de stemming de doorslag gaven. Ook de senatoren van de ChristenUnie en SGP maakten een andere afweging dan hun collega’s in de Tweede Kamer en gaven het groene licht aan het verdrag. SP, PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren en drie CDA-leden stemden tegen. Bij de stemming in de Tweede Kamer in februari steunde een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de goedkeuringswet.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker reageerde verheugd op deze uitkomst en noemde het partnerschap met Oekraïne “…een van onze nauwste en waardevolste samenwerkingsverbanden”. Juncker bedankte tevens de Nederlandse regering en politieke partijen voor hun inspanningen het associatieverdrag alsnog goed te keuren.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “Eerste Kamer stemt voor associatieverdrag EU-Oekraïne, Nederland keurt als laatste EU-land het verdrag goed”

  1. Excuus. ! dit is juist. er zullen eerst ps.verkiezingen moeten plaatsvinden voordat men 1e kamerleden kan afvaardigen.

  2. De nederlandse politiek heeft compleet schijt aan elke burger lijkt me wel duidelijk .
    En weer wat koren voor op het PVV molentje mooi kunnen we gestaag door groeien .

  3. Het FvD had bij stemming Tweede Kamer (feb 2017) nog geen zetels en heeft op dit moment geen enkele Senator in de Eerste Kamer zetelen. Dus men had simpelweg nooit de mogelijkheid om als volksvertegenwoordiger te stemmen.

  4. Forum voor Democratie van Thierry Baudet heeft niet tegen gestemd, zoals PVV e.d. ……..?

Trending

%d bloggers liken dit: