Inmiddels ruim twee maanden na de verkiezingsuitslag is men op het Binnenhof nog druk bezig met aftasten tussen de politieke partijen naar een mogelijke kabinetssamenstelling. De informateur Edith Schippers hield gisteren een nieuwe gespreksronde met fractievoorzitters uit de Tweede Kamer over deze kabinetsformatie. Volgende week zal er ook een verkenningsverslag naar de Kamer gaan om hierover vervolgens te gaan debatteren. Er werd echter uit de reacties van de verschillende politici wel duidelijk dat er zeer uitlopende ideeën zijn over de uitkomst van de het proces en wie met welke partij in zee wil gaan.

Informateur Edith Schippers heeft gisteren na de laatste verkennende gesprekken overal laten weten dat ze er vertrouwen in heeft dat de blokkade in de kabinetsformatie kan worden doorbroken. Critici zagen echter geen veranderingen in de ingenomen posities, maar Schippers wist dit te weerspreken, zo zou er misschien op het eerste zicht niet veel verandering van standpunten zijn, maar wel tot het nodige vertrouwen en dit kan dan in de volgende fase tot nieuwe posities leiden. Uiteraard blijft een groot obstakel de versplintering van het politieke landschap.

Na de mislukte formatiepoging tussen de VVD, CDA, D66 en GroenLinks, lijkt het erop dat alle andere mogelijke combinaties niet kunnen en dat een meerderheidskabinet daarmee onmogelijk is geworden. Dat heeft met de partijen van doen, die allemaal verschillende keuzes maken. De grootste partij van de Kamer de VVD wil bekijken of er wellicht met de SP als vierde partij mogelijkheden zijn, echter de SP heeft juist aangegeven zowel niet met de VVD als de PVV in een kabinet te gaan zitten.

De optie om een kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is dan weer door zowel de D66-voorman Alexander Pechtold als CU-voorman Gert-Jan Segers voor onmogelijk verklaard. De eerste deed nog wel een voorstel voor een coalitie bestaande uit vier of vijf partijen, waarbij er keuze is uit de VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP of zelfs de PvdA. Dat zou kunnen leiden tot een kabinet zonder het CDA of zonder D66. Rutte en Buma (van het CDA) willen eventueel de gesprekken met Klaver (GL) best heropenen, maar dan moet GroenLinks geen voorwaarden vooraf stellen.

Toch werd er al door informateur Schippers een vaststelling gedaan en dat is dat de politieke wil ontbreekt om een meerderheidskabinet te vormen. Dit omdat er telkens een bezwaar in de weg ligt van minimaal één partij en dat een dergelijk kabinet er zonder beweging dus niet gaan komen. Het lastige van een minderheidskabinet is dat voor elk beleidsvoornemen men op zoek moet naar steun van een of meer andere partijen uit de Tweede Kamer.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Voorlopig geen succes met formeren Nederlands kabinet”

  1. Komt Turkije dan toch noch in de EU ?

  2. Thiery Bossuit

    Stem de volgende keer ‘verstandig’. Stem die roeptoeter Rutte naar huis . Er is voor Nederland slechts één mogelijkheid meer! PVV + 1(of veel meer). Al de rest loopt spaak na hooguit 3 maand.

  3. Alphons Mantel

    nieuwe verkiezingen geeft nieuwe kansen

Trending

%d