Het versnipperde politieke speelveld in Nederland, met talloze partijen en evenzovele opvattingen zorgt ervoor dat het een lastig verhaal is om een stabiel kabinet te vormen. We berichtten al eerder over de gestaakte besprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks omwille van immigratie. Hierna is wederom Edith Schippers van de VVD aangesteld om opnieuw te gaan zoeken naar partners die met elkaar een kabinet willen gaan vormen. Alleen de SP het FVD waren tegen haar benoeming.

Informateur Edith Schippers vervolgt haar gespreksronde met fractievoorzitters in de Tweede Kamer op maandag 22 mei 2017, met het doel deze zo snel mogelijk af te ronden. Haar opdracht is “op korte termijn de mogelijkheden verkennen voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met Tweede en Eerste Kamer.” Maar het wordt lastig, want nogal wat partijen willen niet met elkaar in zee.

We weten alvast dat de combinatie met GroenLinks er niet gaat komen. Maar wat dan? De SP wil niet met VVD en niet met de PVV. Overigens wil bijna geen enkele partij met PVV. D’66 wil niet met ChristenUnie. De PvdA, die een reusachtig verkiezingsverlies incasseerde, wil eigen helemaal niet deelnemen aan een nieuw kabinet. Partijen die zeer klein zijn zoals de SGP of FVD, willen wel meedoen of meedenken, maar zijn te klein en doen alleen formeel mee in de gespreksrondes.

De Nederlandse journalist Joost Niemöller schreef over strategische spelletjes die worden gespeeld: “Het lijkt er dus op dat het opheffen van de eerste formatieronde een strategisch spelletje is. In deze chaos wil niemand als eerste toehappen. Ook als Pechtold uiteindelijk toe zal stemmen in samenwerking met de ChristenUnie, zal dit niet leiden tot een vruchtbare samenwerking.”

Het kan natuurlijk best weleens zijn dat van de eerdere gespreksronde er een partij afvalt en een andere bijkomt. Er is nog de optie van een minderheidskabinet, zoals de VVD en PvdA de afgelopen vier jaar hebben geleid. Natuurlijk kan men ook gewoon besluiten om opnieuw verkiezingen uit te schrijven, er zijn alvast wel partijen zoals de ChristenUnie die denken dat er nog wel een aantal zetels winst zijn te boeken.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “Moeizame zoektocht naar nieuw Nederlands kabinet gaat verder”

  1. Dit toont aan dat het huidige systeem stervende is, niet alleen in Holland, maar in het hele Westen. Dit is gewoon het begin van het einde (voor het links-liberalisme).

  2. Ik denk niet dat nieuwe verkiezingen iets zal veranderen, zolang hier een corrupt systeem de touwtjes in handen heeft! Lees dit maar: https://eunmask.wordpress.com/2017/03/18/stemfraude/

  3. Als niemand met de PVV wil regeren, zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk… met de ChristenUnie i.p.v. GroenLinks is een onwerkbaar meerderheidje
    tenzij ‘men helemaal over “links” gaat’ en dan zijn maar liefst 6 coalitiepartijen nodig vanaf CDA tot en met Partij voor de Dieren met tussenin D’66, GroenLinks, SP en PvdA.

Trending

%d